28 januari 2018

overpeinzingen

1.
1.     RSI: relatieve sterkte indexen
We zitten in een trending markt omhoog en de kans dat dit nog even doorzet is dan altijd groter dan dat de trend breekt.
Een van de methodes om te kijken of de trend gaat breken is relatieve sterkte, RSI. Als deze boven 70 komt is er meer kans op een omkeer van de trend. Boven 80 een nog grotere kans, maar vaak is het beter even te wachten totdat de RSI weer onder 80 (of 70) komt.
Deze wijsheid is beslist niet onfeilbaar. Als het precies zo werkte zou iedereen er op handelen. Bij testen van dit soort regels komt steevast uit dat het in bepaalde periodes goed werkt en in andere niet goed.

Sommigen hebben uitgezocht wat er gebeurde nadat RSI extreem hoog (boven 80 was) en ze vonden dat er dan gemiddeld niets vreselijks gebeurde. Helemaal niet systematisch die omkering van de trend die hoge RSI belooft. En toch, RSI is daarop zelfs ontwikkeld.
Toch blijft men naar grafieken kijken. De meeste loerders zien koerstrends die gunstig eruit zien. Weerstandniveaus zijn opwaarts doorbroken en men haalt de rekenarij met Fibonacci tevoorschijn om tot nieuwe, hogere koersdoelen te komen. Zie bijvoorbeeld Tostrams bij IEX, een verdienstelijke chartist die vaak voorzichtig is, maar nu al tijden niet (en al tijden terecht).

 2.
2.     Scenarioanalyse
Scenarioanalyse geeft aan dat je nu voorzichtig moet zijn. Het verklaarde heel goed waarom de beurzen veel moesten stijgen. Het inruilen van secular stagnation voor Godilocks als hoofdscenario is natuurlijk goed voor een stijging van de beurs van minstens 20%. (normaal herstel van de beurs uit een recessie/begin vierjaarscyclus; dat laatste is aan de hand, omslagpunt begin 2016 met het dieptepunt van de olieprijzen/ somberheid over China]
Die omslag richting Goldilocks is begin 2016 begonnen. Sindsdien hebben we meer dn 25% gezien.
Belastingverlaging. Doorgaan zou +6% zijn en niet doorgaan -6% zeiden onze collega’s in de VS eind 2017.
Dat hebben we gehad en nu is de vraag of er nog meer moet komen.
Dat kan als de Goldilocksperiode langer aanhoudt dan gedacht. Nu denkt men aan mooie groei in 2018 en 2019 en daarna is de extra groei op volgens de meeste voorspellers.
Het wordt anders als men die secular stagnation kan inruilen voor meer groei bij toch lage inflatie en toch winststijging boven nominale groei van het BNP

 3.
3.     Golven berekenen
Er zijn heel wat chartisten die de koersbewegingen trachten te vangen met het optellen van diverse korte en minder korte golven. Zeker vroeger kon je hier rijk mee worden (bijvoorbeeld Nenner, Altman).  Dit soort berekeningen hebben je de afgelopen kwartalen behoorlijk in de steek gelaten. Er kwam maar geen correctie als de meerderheid van die berekende golfjes die het koersverloop tot daarvoor zo goed verklaard hadden naar beneden ging.

Vorige week vond ik de berekeningen van de Bulgaar Krasi (?) leuk. Zijn data mining belooft na eind januari een milde daling omdat enkele kortere golven naar beneden horen te gaan.

Hij meldt dit als slechts een van de mogelijke scenario’s. Als het verder oploopt, dan komt hij met veel negatievere scenario’s vanaf ongeveer april. Met een beetje pech kan dit dan een bear market worden, met een vleugje 1987-paniek. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten