7 januari 2018

Samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

De beurzen gingen het nieuwe jaar rustig opgewekt van start. Het economische nieuws was weer goed, zelfs bitcoins herstelden al verschuift enige aandacht naar riple. De trend van de olieprijs was omhoog.
Iedereen is het er over eens dat de stemming niet euforisch is, maar dat je maar beter niet meer moet blijven zeuren over angsten van een correctie op de beurzen. Don’t fight the tape zei men vroeger al (nu moet je je kinderen uitleggen wat dat was). Always buy, never sell, zoals de Japanners in de jaren tachtig al zeiden. Zet er de Sox-en in (+6% vorige week).
De dollar bleef aan de zwakke kant. Hedgefunds zetten recordhoeveelheden in op een zwakkere dollar tegen bijvoorbeeld de euro.

Trump werd weer eens onderuitgehaald in een nieuw boek, vooral via uitgebreide citaten van Bannon, die het bloed van de kinderen van Trump wel kan drinken en ze een drama toewenst via Mueller. Feiten worden op dubieuze wijze aan elkaar vast geknoopt en zo veel nieuws bevatte het boek niet. We weten dat Trump een verwend rijkeluiskind is waar veel onderdanen niet goed weten hoe daarmee om te gaan en dat hij niet verwacht had de verkiezingen te winnen. Dement is hij natuurlijk niet. Het stabiele genie zoals hij zelf twittert ook niet.

De PMI’s waren sterk. ISM manufacturing in de VS van 58,2 naar 59,7. ISM services viel tegen met 55,9, nog steeds hoog overigens. In Europa waren de PMI’s gemiddeld 60, zeer hoog (Nederland daalde iets naar 62,3, nog steeds zeer, zeer hoog; Duitsland 63,3; in Engeland 1,9 daling naar 56,3).

De groei van de werkgelegenheid in de VS viel met 148.000 iets tegen, vooral na de veel hogere cijfers van ADP. Werkloosheid bleef stabiel op een zeer lage 4,1%, ook al is 148.000 veel hoger dan wat men schat voor de groei van de beroepsbevolking. Lonen stegen op jaarbasis 2,5%, 0,1% meer dan vorige maand (er begint zowaar een opwaartse trend te ontstaan). Initial claims voor werkloosheid vielen tegen, deze zijn de laatste weken gaan stijgen. De huidige 250.000 is nog steeds laag, maar we zitten wel meer dan 10% boven het laagtepunt (20% vond men vroeger echt zorgelijk).
Orders duurzame goederen omhoog, er werd meer gebouwd.


Inflatie was laag in Europa (0,1% lager naar 1,4%), al viel die voor producentenprijzen iets tegen. PMI's manufacturing waren vaak hoger dan die van services, China is een van de uitzonderingen (51,8 versus 55).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten