28 januari 2018

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Ook deze week zette de beursstijging onverdroten voort en is de S&P naar een nieuw record omhoog gespoten.
Het is nog steeds hetzelfde verhaal: bijna overal tegelijkertijd goede groei, lage inflatie, royale centrale banken, goede winsten en fundamentals voor bedrijven, nagenieten van de afgesproken belastingverlagingen. De afgelopen week kwam daar oplopende overname-ijver (M&A) en minder angst over handelsmaatregelen van Trump, al zette hij flinke tariefsverhogingen op import van wasmachines en zonnepanelen.

De dollar bleef zwak, de opmerkingen van Mnuchin dat een zwakke dollar goed is voor Amerika was een belangrijke factor. De zwakkere dollar zorgde ervoor dat in Europa de koersen niet of nauwelijks stegen en in Azië zelfs een beetje daalden. De goudprijs profiteert van de zwakke dollar en diverse andere grondstoffen ook (Brent boven $70  en WTI boven $65).

Trump hield een goede speech in Davos, nodigde het bedrijfsleven uit in Amerika te investeren, nu daar een groei gaat komen van 6% dankzij de fenomenale belastingverlagingen aldus Trump. Het is America First, but not only. Zelfs Trump denkt ook aan het welzijn van de rest van de wereld.

Het winstseizoen bleef overwegend sterk. Men was in zijn nopjes over Netflix, Intel, Abbvie om maar eens een paar namen te noemen. Precies in de prik werd soms hard afgestraft (bij tech (SOX) waar verwachtingen tot in de hemel verdisconteerd zijn).

De markt begint enige tekenen van vermoeidheid te vertonen, met langzaam oplopende volatiliteit die merkwaardig genoeg vaak positief correleerde met hogere S&P (geen goed teken).


De groei over het vierde kwartaal in de VS viel tegen met 2,6% (door flink negatieve bijdrage uit netto export en door negatieve bijdrage voorraden, maar vaste investeringen en in mindere mate consumptie was sterk) en daarmee was de groei in 2017 lager dan onder de laatste twee jaar van Obama.
 De deflator, de priisindex van het BNP, steeg van 2,1% naar 2,4% op jaarbasis.
De verkoop van nieuwe en bestaande huizen viel wat tegen in de VS. Nieuwe orders duurzame goederen sterk. Markit PMI was 53,8 in de VS waar 54 was verwacht.
Markit PMI's in Europa waren weer bijzonder sterk, dat kwam door de dienstensector. In Duitsland steeg de ZEW veel, een leading indicator die zwaar correleert met de beurzen. IFO ook omhoog tot extreme hoogte.
In het VK was de groei in het vierde kwartaal  een prima 0,5% (niet geannualiseerd).
De groei in China was met 6,8% iets sterker dan gedacht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten