3 februari 2018

bijna een correctie op de beurzen vanwege het inflatiemonster

Door de lage volatiliteit in het afgelopen jaar is het voor menige belegger een schok dat koersen omlaag kunnen.
(plaatje Doug Short/ Jill Mislinkski) https://www.advisorperspectives.com/dshort/updates/2018/02/02/s-p-500-snapshot-largest-daily-loss-since-2016
Dit is nog geen officiële correctie, dat is pas bij -%. Het kan weer keren, maar meestal daalt het nog verder.

De daling op maandag brak de parabolische stijging. De genen die dit constateerden adviseren buy the dip, de melt up hoort verder te gaan. De correctie is over enkele dagen voorbij.
Als het echt een correctie wordt, dan hoort dat veel langer te duren, eerder 3-6 maanden.

Is er iets veranderd waardoor de beurzen van slag moeten raken? Ja, er is een behoorlijke stijging van de inflatieverwachtingen. De rentefluctuaties van de afgelopen jaren werden bijna alleen veroorzaakt door fluctuaties in de reële rente. Nu doet inflatie echter opeens flink mee.
dat cijfertje van 0,34% loongroei voerde de boventoon bij de cijfers over de werkgelegenheid. Er waren analyses dat het 0% zou worden vanwege bepaalde seizoensinvloeden, dus het viel echt tegen.
In een vorige post stelde ik dat scenarioanalyse behoorlijk negatief is en dat dit meestal een lagere beurs moet betekenen. De markt hoopt op 100% Goldilocks en kan geen oplopende inflatieverwachtingen en een te veel stijgende rente verdragen. We zitten ver in de cyclus (alleen voor investeringen niet), dat betekent minder groei van de werkgelegenheid en minder inhaalconsumptie. Het optimisme voor 2019 is wel heel erg groot.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten