11 februari 2018

overpeinzingen


De koersen zijn wel heel erg voortvarend gedaald. Een klein herstelletje zit er daarom wel in, maar (nog) niet tot de oude highs. Daarna zou het weer omlaag moeten. Het 40-weeks gemiddelde op ongeveer 2530 voor de S&P heeft een enorme aantrekkingskracht. Vlak daaronder liggen heel wat stop loss orders en de markt is meestal gemeen genoeg om die te raken.
aandelen lijken niet goedkoop versus grondstoffen

Volatiliteit is voorlopig hoger. De angst dat de FED behind the curve is groeit. Men bibbert voor de inflatiecijfers deze week. Angstiger voor mij is een verder dalende werkloosheid met oplopende schulden. Dat geeft aan dat we een recessie ook deze keer niet kunnen ontlopen, al lijkt dat in 21018 opnieuw het geval. De groei in de VS lijkt aan te trekken tot boven 3%, geholpen door belastingverlagingen en alsof dat niet genoeg was ook nog eens door extra bestedingspakketten aan defensie en o.a. orkaanhulp. Dat kannibaliseert allemaal groei na 2018.

De markt zit nog vol ontzetting te kijken naar de koersen. Waarom konden we niet nog meer risico nemen? Buy the dip, men gelooft er nog in (bij site IEX geloofde ¼ tot een ½ van de ochtendlezertjes in hogere koersen aan het eind van elke dag), maar je ziet toch flink verkopen van ETF’s etc. nu.

Sell the dip, een strategie die zelden winnend was.
Even afwachten, het enorme geweld van de beren niet gaan bevechten, zoals Tostrams aanraadt, dat krijgt natuurlijk veel navolgers.
 Cash is king en veel beleggers willen eerst wat meer cash opbouwen. Zo lang dit duurt, kan de bull markt natuurlijk niet op gang komen. De winsten worden weliswaar hoger, maar er is geen geld om meer voor die winsten te gaan betalen. Buybacks gaan nu wel weer toenemen (dat mocht even niet vanwege de guidance over de winstcijfers) en dat is weer wel een steun voor de beurzen.

Er is niets mis met het macroplaatje, de verwachte groei voor 2018 en 2019 zit nog steeds in een stijgende tendens. Wat wel mis is, is dat je niet langer straffeloos zo veel mogelijk risico kunt nemen en ook de waardering gebaseerd op extra rendement versus de rente staat onder druk. Slapend rijk worden met momentumstrategieën, daar zit even de klad in. Even, maar beleggers zijn berucht over hun gebrek aan geduld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten