4 februari 2018

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

De rente steeg flink in de afgelopen week en sleurde uiteindelijk de aandelenmarkt mee naar beneden. De correctie lijkt begonnen (niet zeker), ook al is er niets mis met de winstfundamentals, economische groei en wijst nog niets op een spoedig begin van een recessie. Het economische nieuws was vorige week beter dan verwacht. Het percentage winsten dat beter binnen komt dan de consensus is 81% in de VS tot nu toe, gemiddeld 3% beter (dat is dan wel weer aan de matige kant). Maar de markt was record overbought via vele maatstaven en daarom vindt men een gezonde correctie op zijn plaats, zeker gezien de renteontwikkelingen. Men gooit de daling van vorige week meer op technische factoren dan fundamentele factoren.

De bitcoin en vele andere crypto valuta’s kregen weer een dreun vorige week, alhoewel aan het eind van de week herstel intrad (de parallel met de zilvermarkt in 1980 blijft opgaan: plotseling werd alles zilver, zoals munten en sieraden en weg was de schaarste, nu wordt ineens alles crypto currency en weg is de schaarste).

De rente heeft al enige tijd last van oplopende inflatieverwachtingen en de economische groei is te sterk voor al weer een daling van de reële rente. Het CBO (central budget office) verdubbelde bijna de geschatte hoeveelheid leningen die de staat moet aangaan in 2018 naar $1000 miljard, meer dan de consensus dacht. De FED laat haar balans steeds sneller krimpen. De jaar op jaar inflatievergelijkingen worden slechter als grote de telecom prijsverlagingen van vorig jaar eruit lopen.

De FED vergaderde afgelopen week, de laatste onder voorzitterschap van Yellen. De rente werd niet verhoogd, men liet doorsijpelen meer te geloven in groei en inflatie, minder angst voor deflatie al blijft de FED ongebruikelijk onzeker over inflatie. Ze beloven further increases of the interest rates; dat further is nieuw en geeft aan dat ze voorlopig à tempo blijven verhogen totdat ze gaan zeggen dat some further increases nodig zijn. Er is nog steeds een bijna 100% consensus dat de FED de rente slechts gematigd gaat verhogen, dat iets meer inflatie goed is en dat krimp van de balans van de FED een non event is.
De loongroei van 0,34% vorige maand viel de beleggers rauw op het dak, de loongroei lijkt te accelereren. Dat cijfer zit bij de maandelijkse rapporten van de groei van de werkgelegenheid (200.000 vorige maand, 24.000 beter dan verwacht, maar de groei in de twee voorgaande maanden werd met 24.000 neerwaarts herzien. De lengte van de werkweek daalde van 34,5 naar 34,3 en daardoor is het totaal aantal gewerkte uren niet omhoog. Bij nader inzien niet zo’n sterk rapport en de rente kon na de eerste schrik over die 0,34% dan ook weer iets dalen op vrijdag. De werkloosheid bleef 4,1%, ook al groeit de werkgelegenheid harder dan de beroepsbevolking. Het percentage langdurig werklozen daalde opnieuw.

De ISM was met 59,1 sterker dan verwacht. Het gaat goed met de persoonlijke inkomens: +0,4% vorige maand.  Nieuwe orders industrie +1,7%, beter dan verwacht. Productiviteitsgroei in het vierde kwartaal was -0,1%, slechter dan verwacht en zorgend voor meer stijging van de kosten per eenheid product.

Trump hield zijn eerste State of the Union en deed dat zeker voor zijn doen beheerst, hij straalde optimisme uit en bereed uiteraard republikeinse stokpaardjes waardoor de democraten geen enkele keer applaudiseerden (Melania was ook niet enthousiast, vreemd). Trump lijkt rustiger te worden nu zijn populariteit weer toeneemt. Hij is een strijd met de FBI aangegaan over het openbaar maken van bepaalde documenten en dat is een zorgelijke zaak (met de Kennedy’s liep het niet goed af).
Er zijn geen vorderingen gemaakt over het goedkeuren van de begroting door voldoende democraten, de immigratiepolitiek verhardt zelfs. Naar verwachting word de beslisdatum van 8 februari naar ergens in maart/ april verschoven met straks bijbehorende discussies over verhoging van het schuldenplafond (geen probleem volgens consensus).

  
De Bank of Japan maakte afgelopen week duidelijk dat ze nog flink door blijven gaan met QE, dat de markt veel te nare dingen denkt over verhoging van hun doelen voor de 10-jaar rente (yen dus zwak).
De PMI's in Europa warenweer prima, zoals de flash PMI's al aangaven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten