25 februari 2018

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Beurzen waren rustig vorige week en gingen iets omhoog (en de FANG-aandelen opnieuw wat meer) nadat men minder bang werd voor een hogere rente. De notulen van de FED werden bij nader inzien als 'hawkish' gezien, vooral omdat men de economische groei als erg sterk beoordeelde mede door verbeterde 'financial conditions'. Even werd men bang dat de FED hier iets aan zou doen, maar enkele leden van de FED gingen tamboereren dat bij een volgende recessie het QE-werkpaard weer van stal gehaald zou worden. De notulen van de ECB gaven ook aan dat het goed gaat et de economie, maar de ECB maakte zich boos over het verzwakken van de dollar door Mnuchin.
Per saldo steeg de rente (kort en zeer lang, maar niet 10 jaar) nauwelijks in de VS en dat was meevallend, omdat de staat enorm veel (meest kort) geld op moest halen. Olieprijzen iets hoger.

Het economisch nieuws was veelal goed in Amerika en iets tegenvallend in Europa, maar nog steeds goed.De IFO en ZEW konden  kennelijk niet nog hoger en de flash PMI's in de eurozone ook niet(ook in Japan daalden deze iets). Piekverwachtingen (as good as it gets) roept men u alom. Iets sterkere dollar daardoor.

China greep in bij Anbang (moeder vn Vivat (Reaal/Zwitserleven), maar dat werd als teken van kracht gezien van China: men heeft geld genoeg om te saneren.De Chinese valutareserves groeien weer (in rustig tempo in dollars). De groei in China ziet er degelijk uit, leading indicators blijven goed.Xi laat grondwet veranderen zodat hij een derde termijn kan hebben.
In Amerika was de groei van de leading indicators zeer sterk met +1%, flash PMI's stegen zowel voor manufacturing als non manufacturing, initial claims voor werkloosheid daalden en zijn weer zeer laag. De hogere rente en de kou zorgden voor minder goede cijfers over de huizenmarkt. (verkopen bestaande huizen, nieuwe hypotheken).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten