18 februari 2018

Samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week


Kennelijk was de daling te hard gegaan en er trad afgelopen week daarom een V-vormig herstel op. Men klampte zich weer vast aan de mooie winstvooruitzichten, mooie guidance en minder angst voor verkeerde correlaties en hogere inflatie. FOMO (fear of missing out) sloeg weer toe.  De FED werkte mee met een beetje extra QE in plaats van QE terug te nemen volgens het oude plan. De zwakke dollar (vooral tegen de yen) vanwege hogere inflatie waar de FED om onduidelijk gefantaseerde redenen niets aan zou doen (in tegenstelling tot hogere loonstijging, waarbij de dollar steeg) zou de koersen (ex Japan) doen stijgen.

Inflatie viel veel hoger uit (0,349% kerninflatie vorige maand tegen 0,2% verwacht; vooral kleding en medische inflatie was veel hoger, de zwakke dollar leidt tot meer importinflatie), maar na een kleine schrikreactie kon de beurs op dubbele kracht het herstel voortzetten (van te voren had men geroepen dat je verschrikkelijk bang moest worden als cijfers slecht zouden zijn, er was een grote wall of worry rond de cijfers; inflatieverrassingen leiden tot mer macro volatiliteit) totdat men vrijdagmiddag eerst even de verhalen van Mueller moest lezen over Russische inmenging bij de verkiezingen en of Trump de rechtsgang dwars zit/zat..

De rente steeg uiteraard op het erg slechte inflatienieuws, maar de lange rente viel daarna al snel weer ietsje terug. De tweejaarsrente dreigt in de VS de 2,2% te doorbreken en de tienjaarsrente doet een aanval op de 3%. Positioning wijst op groot pessimisme over de rente en groot optimisme over de S&P500.

De groei van de industriële productie viel tegen in de VS en de detailhandelsverkopen nog meer. Er waren ook nog eens neerwaartse herzieningen. De detailhandelsverkopen waren kennelijk te veel vooruitgelopen op de belastingverlagingen en er was enige hinder van het koude weer. 

Toch geen 3%+ groei in het eerste kwartaal, maar eerder 2%-.

Het sentiment van de huizenbouwers (NAHBMI) bleef zeer sterk (men heeft geen enkele moeite met het doorvoeren van de hogere kosten), ook al stijgt de hypotheekrente. Ook het vertrouwen van het midden- en kleinbedrijf (NFIB) was bijzonder sterk en dat wijst op meer investeringen, meer banen, hogere lonen, hogere afzetprijzen. Het consumentenvertrouwen steeg flink volgens University of Michigan, weinigen zitten in over lagere koersen, velen (veel meer dan normaal) prijzen de regeringsmaatregelen. De belangrijkste voorlopers van de ISM, Phillyfed en Empire survey waren hoger deze maand.

Iedereen houdt goede moed over groei in Azië en Europa. 0,6% groei vierde kwartaal in eurozone, slechts 0,1% in Japan. Olieprijzen en koperprijzen herstelden weer fors. De wereldhandel groeit behoorlijk, met de gebruikelijke verstoringen rond het Chinese nieuwjaar. Het jaar van de Hond was gemiddeld het beste beursjaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten