15 april 2018

overpeinzingen


We hebben op de beurzen  twee dalingen gehad van betekenis sinds eind januari en vaak kot er nog een derde voor alle kommer en kwel voorbij is. Of dat nu weer gebeurt, is natuurlijk zeer de vraag. Charttechnisch rammelt het nogal wat, maar we zijn gewend geraakt aan meer volatiliteit, een FED die langzaam de rente verhoogt op langzaam stijgende inflatie, aan angst voor handelsoorlogen en ontslagen van Trump. Ondertussen is het winstseizoen over het eerste kwartaal begonnen en de zeer hoge verwachtingen worden tot nog toe niet beschaamd. Prima cijfers van de grootbanken in de VS en bij ons bijvoorbeeld DSM. Syrië lijkt goed te zijn afgelopen (beurstechnisch althans). Het bedrijfsleven koopt in de VS op grote schaal eigen aandelen in, o.a. via repatriëring van buitenlandse cash. 
Allemaal gunstig.

Wat bedreigt een nieuwe opmars van Wall Street?
-Het onderzoek van Mueller is Trump te gortig aan het worden en het begint nu trekjes van Watergate te krijgen, onwelriekende zaken van de familie Trump moeten met steeds meer gekonkel onder het tapijt geveegd worden.
-Guidance bij de winstcijfers kan op tegenvallers wijzen qua exportgroei (handelsoorlog), minder aftrekbaarheid van rentelasten, minder wegstoppen in belastingparadijzen, voorzorgsmaatregelen omdat we laat cyclisch zitten.
-Oplopende credit spreads/ Oplopende kansen op recessie in de VS over ongeveer 1-2-3 jaar in de VS.
-Te veel oplopende inflatie in vooral de VS, daardoor dreigen margedruk en een boosaardige FED

-Problemen vanwege de dure euro. Minder winst, minder export.
-Trump forceert toch een handelsoorlog, ook al proberen adviseurs dat te voorkomen. Electoraal spint Trump veel garen bij het aanpakken van China.
-Iets anders zoals Iran, terreur etc. Cyber war.

Bianco ziet een sterkere dollar. Dat zou goed kunnen nu het economisch nieuws wat tegenvalt in Europa en Japan en beter lijkt te worden in de VS. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten