22 april 2018

Samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week


Wall Street kwam nauwelijks van de plaats af. Dat kwam niet door de eerste winstrapporten over het eerste kwartaal. Die lieten in 80% van de gevallen een betere winst zien dan de hooggespannen verwachtingen, 5,9% beter dan verwacht en dat is iets beter dan het gemiddelde waarmee de altijd omlaag geprate winsten meevallen. De omzetten waren eveneens duidelijk beter dan verwacht. Het economische nieuws werkte ook niet tegen en er was minder dan gebruikelijk nieuws van en over Trump. Positief nieuws over Noord Korea. Bij aandelen wat minder optimisme over SOX en doorgaande somberheid bij consumer staples. Small caps deden het beter en advance/decline lines zetten nieuwe highs daardoor (breadth van de markt weer beter).

Dat was iets tegenvallend en wellicht toe te schrijven aan al die beslommeringen hoe ver we in de cyclus zitten en nu moeten rekenen op hogere inflatie en over 18+(+?) maanden op een recessie in de VS. De rente steeg behoorlijk in de VS, ook op hogere ingeprijsde inflatieverwachtingen door vooral hogere olieprijzen. De tienjaars rente in de VS staat op het hoogste punt van het jaar en boven 3% maakt nieuwe angsten los. De rentecurve vervlakt en men ziet dit als vertaling van belastingverlagingen die op termijn niet meer opwegen tegen handelsoorlogellende.

In de VS stegen de leading indicators 0,3%, iets minder dan verwacht. Detailhandelsverkopen stegen 0,6%, industriële productie 0,5%, iets beter dan verwacht. Het Emprie Survey daalde, maar de Philadelphiafed business outlook verbeterde licht. NAHB huizensentiment daalde iets maar is op 69 nog sterk. Dat geldt voor de meeste indicatoren in de VS.
In Duitsland daalde de ZEW expectations behoorlijk.
Detailhandelsverkopen daalden in het VK, de indicatoren verzwakken op een breed front voor het VK.
In China gaf men een groei van 6,8% aan, 0,1% meer dan gedacht zoals gewoonlijk. Detailhandelsverkopen aren met 10,1% zeer sterk, industriële productie op 6% iets aan de lage kant.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten