17 maart 2019

postzegelveiling: wisselbrief voor afkoop slaven in Suriname

Op de postzegelveiling van Corinphila kocht ik afgelopen zaterdag een wisselbrief waarmee de vrijlating van een aantal slaven in Suriname werd betaald na de afschaffing van de slavernij in 1863. Nederland/ Suriname was heel laat met de afschaffing van de slavernij, alleen de VS deden het nog later, in 1865 en daar was een enorme burgeroorlog voor nodig. Slaven was het grootste onderdeel van de rijkdom van de witte mensen in het zuiden van de VS. De bedragen op dit soort wisselbrieven zijn vaak daarom behoorlijk (fl 30.000 in dit geval in een tijd dat mijn huisje aan de grachten van Amsterdam ongeveer fl 5.000 waard was en het modale inkomen ongeveer fl 1000 per jaar).

Links staat het wapen van Suriname toen: een koopvaardijschip in ovaal met aan weerszijden een indiaan met pijl en boog.

Er was een ambtenaar die dit regelde, vaak Andries Daniel Charlouis (1814 geboren in Emden, Oost Friesland) en overleden in 1880 in Paramaribo. Hij had als beroep Koloniaal Ontvanger & Betaalmeester. Zijn naam staat daarom vaak op dit soort wisselbrieven. In dit geval fl 30.000 te innen via de Colonial Bank in Londen, die veel vestigingen had in West Indië. (Ik weet niet of die Colonial Bank iets te maken had met Foreign and Colonial, F&C waarvoor ik een tijd heb gewerkt).

De wisselbrief is getekend door de gouverneur van Suriname toen, Van Landsberge. Er zijn nog stempels zichtbaar van Becker en Tulp in Amsterdam en Frankfurt.
En uiteraard ook een pondzegel (foreign bill) uit de tijd van Victoria, ook altijd leuk.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten