24 maart 2019

SAMENVATTING FINANCIEEL ECONOMISCH NIEUWS VAN DE AFGELOPEN WEEK


We moeten nog bijkomen in Nederland van de klappen van de wieken van de uil van Minerva: Forum voor Democratie de grootste partij. Een ruk naar rechts populisme dat gaat een Nexit, de klimaatverandering is een hoax en al het aardgas moet uit de grond van Groningen gehaald worden. Misschien dat Baudet ook in de leer is bij het uilskuiken van Minerva. De meeste andere partijen wisten ui te leggen dat ze eigenlijk gewonnen hadden, ook al verloren ze zetels. Carolien moet Rutte nog meer gaan bijstaan. De Turkse lire heeft ook steun nodig. Biogen ook na teleurstellende testen Alzheimer onderzoek. Boeing ook in problemen na afzeggen orders door Garuda. 
Oliemaatschappijen hebben al voor $1 miljard zitten lobby-en na het klimaatverdrag van Parijs en met toenemend succes. FVD; Nederland is maar een stip op de landkaart, ook al hebben we grote raffinaderijen en zijn we een enorme exporteur van vervuilende agrarische producten.

Voor beurzen volstrekt oninteressant, waarschijnlijk idem voor het rapport van Mueller (kans impeachment Trump duikelde wel hierdoor bij wedkantoren) en het korte uitstel van de EU voor het regelen van een Brexit. Een miljoen betogers tegen brexit gaat het niet tegenhouden, zo lijkt het.

Beurzen waren eerst in opperbeste stemming omdat de FED maximaal zat te tortelen als een duif (inclusief lagere 'dots'voor hun rentevoorspellingen) en een mooie Phillyfed die wijst op herstel voor het tweede kwartaal. Op vrijdag maakten de obligatiebeleggertjes, geschrokken als ze waren van de ineen zijgende   Europese flash PMI’s (Duitsland onder 50),  duidelijk dat het toch niet zo goed zit met de groei in Europa (via een negatieve rente) en Amerika (bijna omgekeerde rentecurve).
CEO sentiment wijst op afzwakkende investeringsgroei in de VS, met de huizenmarkt lijkt het echter wat beter te gaan door de lagere hypotheekrente.Sentiment huizenbouwers NAHBMI stabiel  op degelijke 62.

Leading indicators +0,2%. Voorraden groothandel +1,2% vorige maand na +1,1% de maand ervoor (=voorraadcorrectie nodig).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten