10 maart 2019

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Beurzen gingen heel langzaam maar gestaag omlaag, met uitzondering van de Chinese die panisch reageerde op de extreem slechte handelscijfers van China, opmerkingen van de regering dat de stijging op de beurzen te hard was gegaan en Xi, die bij bezoek aan Trump in Florida niet overvallen wil worden met een laatste gril in het handelsdictaat dat de VS aan China wil opleggen (zoals Trump met Kim Jong Un probeerde, maar faalde).

De groei van de werkgelegenheid was volgens de eerste raming slechts 20.000 in de VS, terwijl ADP eerder vorige week 183.000 nieuwe banen telde. Men ziet het als correctie op de te sterke cijfers over januari en deels is veroorzaakt door de polar vortex die banen kostte in de bouw en horeca. Dat zou ook de reden zijn van de daling van het vervoer per trein.
De loongroei accelereerde van 3,1% naar 3,4% op jaarbasis in februari. De werkloosheid daalde naar 3,8%, omdat de ambtenaren van de government shut down weer meetelden.
Het handelstekort nam sneller dan gedacht toe over december.
ISM non manufacturing kwam duidelijk sterker binnen dan verwacht (59,7 ofwel +3) en dat wijst op 3,9% groei, inclusief andere nowcast cijfers ziet men echter slechts 0,5-1,5% groei over het eerste kwartaal in de VS. Bouw -0,6%.
De productiviteitsgroei over het vierde kwartaal was 1,9% (=0,1% versus Q3), maar arbeidskosten per eenheid product versnelde van +1,6% naar +2%.

De ECB schroefde de verwachtingen voor groei en inflatie behoorlijk terug. Dit maakt het pad vrij voor hulp aan banken (via ongeveer gratis TLTRO leningen, toch maar weer) en beloftes de rente in 2019 niet te gaan verhogen. De dollar werd hierop sterker en goud zwakker.

 Men roept steeds luider dat men de slechte macro cijfers over februari moet vergeten, dat er meer tekenen lijken te zijn dat het beter zal gaan in China, dat de kredietimpuls, TSF etc,, de fiscale stimulering zal gaan werken. Men gaat de BTW verlagen voor bedrijven, zodat ze meer winst kunnen maken.

Leading indicators zwakken ook in Japan af en dan moet men nog de verhoging van de BTW gaan kijgen, de afgelopen keren goed voor flink lagere groei.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten