3 maart 2019

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

MSCI besloot 20% van Chinese aandelen toe te laten in plaats van 5%. Wereldwijd gingen koersen daarop omhoog. De koersbewegingen zijn rustig geworden en het 40 weeks gemiddelde werd goed vastgehouden. De rente liep iets op.
Cohen probeerde Trump als doorgewinterde boef af te schilderen, maar maakte toch niet zo veel indruk. Trump was er niet blij mee, na door Kim Jung Un afgescheepte te zijn met voorstellen waarop hij (gelukkig) geen akkoord kon geven. Powell kreeg er van langs , omdat de dollar te sterk zou zijn. Zijn (Humphrey Hawkins) getuigenis voor het parlement bracht niets nieuws. Lighthizer mocht ook vragen van het parlement over de handelsdeal met China beantwoordden. Trump wordt een beetje ongeduldig dat Lighthizer maar geen knopen doorhakt.

de ISM daalde, maar niet erg genoeg om een daling van de industriële productie te verwachten. 54,2 is niet slecht. De Chinese PMI is net onder 50 en ook die in Japan en in diverse Europese landen (Nederland nog iets boven 52).

Men begint meer te geloven dat het in China beter zal gaan door minder onzekerheid, de nakende handelsdeal en fiscale en monetaire stimulering.

De groei in de VS over het vierde kwartaal was 2,6% beter dan gedacht, o.a. door groei consumptie en investeringen inclusief voorraden. Die voorraden moeten worden afgebouwd en dat drukt de groei in het eerste half jaar van 2019. High frequency indicatoren wijzen op zwakke groei in het eerste kwartaal, ook in de VS.
Housing starts vielen zeer veel omlaag, maar vooruitkijkende indicatoren zoals hypotheken om een huis te kopen lijken te wijzen op herstel. Het consumentenvertrouwen was sterk in herstel.
Persoonlijk inkomen was -0,1%, veel slechter dan verwacht.

Olieprijzen blijven goed liggen, stijgen zelfs iets op meevallende olievoorraden in de VS. De olieproductie in de VS stijgt hard en is nu duidelijk groter dan die in Saoedi-Arabië en Rusland.

De capriolen rond Brexit doen steeds sterker vermoeden dat er uitstel gaat komen.
India en Pakistan raakten weer eens slaags, maar waarschijnlijk niet te erg, maar meer dan Frankrijk en Nederland na de actie van Wopkito om onaangekondigd 14% van AirFranceKLM te kopen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten