24 februari 2019

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Rustige beurzen die hoop putten uit een lievere FED en een mogelijke opzet voor een handelsdeal met China. Macronieuws was weer slecht, maar dat wisten we eigenlijk al.
In Nederland zakt het vertrouwen de grond in, meer dan in andere landen. Plotseling blijkt de droogte de funderingen van ruim 800.000 huizen te hebben aangetast. De Duitse IFO was iets lager dan verwacht, zowel voor de huidige als toekomstige omstandigheden. In de VS gaat het vertrouwen beter omhoog.
Men wordt weer meer hoopvol over China, o.a. door aantrekkende koperprijzen en een betrekkelijk sterke yuan. Kredietgroei lijkt te verbeteren in China.
De flash PMI's waren aan de zwakke kant, ongeveer als verwacht, vooral in Japan en Europa. In de VS was de Phillyfed, belangrijkste voorloper van de ISM, aan de zeer zwakke kant.

Over het algemeen ziet men zwakte bij de industrie in de wereld en stabilisatie tot verbetering bij de dienstensector (en verrassend, ook in Europa)..

In de VS herstelde het vertrouwen van de huizenbouwers (NAHBMI +4). Hypotheekaanvragen om een huis te kopen namen toe. Initial claims voor werkloosheid daalden. Leading indicators -0,1%. Orders duurzame goederen +1,2%, na vorige maand +1%.
 Clarida en Williams lieten een inflatieballonnetje op: de FED zou moeten streven naar 2% inflatie gemiddeld en dan is er nog wel wat inflatie in te halen (PCE kerninflatie al jaren gemiddeld onder 2%).

Volgens Juncker is er geen voortgang bij de onderhandelingen over Brexit. Als dat zo blijft, komt er een harde Brexit. Het continent raakt geïsoleerd denkt men weer eens in Engeland. Op de Antillen begint men hetzelfde te denken, maar dan het continent met Venezuela. Maduro sleept de militairen mee in zijn onvermijdelijke val, die maar uitblijft ondanks verdere dramatische ontwikkelingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten