10 februari 2019

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Per saldo weinig beweging op de beurzen. Eerst een beetje omhoog, toen een beetje omlaag, geen overtuigende sprong boven het 40 weeks gemiddelde uit. Men werd wat somberder over de macro en daardoor kon de rente dalen (niet in Italië, dat in een recessie zit en de gele hesjes in Frankrijk aanmoedigt en Macron liever het veld ziet ruimen voor LePen). Winstverwachtingen brokkelen langzaam af, ook al komende cijfers over het vierde kwartaal minder slecht binnen dan gevreesd.
Nog steeds is vooral de macro buiten de VS aan het verslechteren. Alleen in enige Emerging Markets ex China zien we wat positievere dingen. Dr. Copper houdt zich uitstekend.
Men moddert in de VS door om de overheid open te houden, men komt waarschijnlijk met een of ander slap compromis.
Trump hield zijn State of the Union, die betrekkelijk goed ontvangen werd. Hij prikte een vorkje met de FED waarbij men vriendelijk keuvelde over de economische vooruitzichten, niet over monetair beleid.
Nieuwe orders daalden in de VS, productie daalde in Duitsland en Nederland (ten dele door hoe kerstmis viel).
JP Morgan wist een verrassend positieve draai te geven aan de Duitse cijfers. Autoproductie verbetert dadelijk weer en dan komt het wel goed denken ze.
ISM non manufacturing, de belangrijkste indicator voor de Amerikaanse dienstensector, verzwakte iets meer dan gedacht, maar 56,7 is niet slecht. Initial claims waren iets aan de hoge kant.
De extreme kou in het midden van de VS vanwege de enorme zuidelijke wending van de polar vortex, begint men terug te zien in minder transport o.a. per trein. De handelsbalans viel mee door behoorlijke daling van de import.

De Indiase centrale bank verlaagde eerder dan verwacht de rente al (vanwege vooral lage voedselinflatie).
China zat bijna de hele week dicht om het Chinese nieuwjaar goed te kunnen vieren.
Geen vooruitgang met Brexit, alleen Tusk wilde een speciale stoel in de hel aanvragen voor degenen die de Brexit zo roekeloos en zorgeloos hebben voorgesteld (waardoor ze konden winnen)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten