3 februari 2019

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Stijgende beurzen op een overvloed aan goed nieuws.
De FED ging als een duif kirren, beloofde een pauze in de renteverhogingen, verloochende

de guidance van de dots naar hogere rente via de opmerking dat de volgende renteverandering zowel omhoog als omlaag kan gaan. Als de markten te hard piepen stopt men ook met het verkorten va de balans. Daar wordt uitgebreid naar gekeken. De FED ziet financieel economische ellende buiten de VS en lager dan verwachte inflatie bij nog steeds een behoorlijk goede macro voor de VS.
Pizzaboer Herman Cain lijkt benoemd te gaan worden in de FED.

Er waren veel winstcijfers en die waren meestal beter dan gevreesd met sussende guidance (met uitzonderingen zoals Caterpillar). Recessieangsten namen hierdoor af. De winstverwachtingen, vooral die voor het eerste kwartaal, brokkelden wel weer verder af.

De groei van de werkgelegenheid was een wervelende 304.000 met wel 70.000 neerwaartse herziening in vorige maanden. Initial claims voor werkloosheid spoten vorige week omhoog. Werkloosheid steeg 0,1% naar 4% vanwege werkloos geachte ambtenaren van het deel dat dicht was. Vertekening van de cijfers door de dichte overheid.
Loongroei was gemiddeld 3 cent per uur vorige maand, minder dan gedacht. ISM prices kwam onder 50 terecht, maar de hele ISM steeg onverwachts mooi naar 56,6 met o.a. herstel van nieuwe orders.
Er waren tevreden gezichten p de afsluitende bijeenkomst tussen de VS en China over de handelsovereenkomst. Die komt er maar wat het zal voorstellen is onduidelijk en de technologieoorlog gaat door.

Er waren wat verlate cijfers over de huizenmarkt die niet goed waren, maar men verwacht herstel in januari. (pending home sales waren echter slecht. Er worden wel meer nieuwe huizen verkocht aan vooral starters).

De gedaalde beurzen laten nog sporen na in een dalend vertrouwen. Men os wat zuiniger met de credit card, voorzichtiger met kopen van een huis en auto.

Buiten de VS zet de verslechtering nog door, al ziet men wel steeds meer tekenen van stabilisatie. De Chinese Caixiin PMI manufacturing kwam onder 50 (maar die van diensten was meevallend sterker) en de PMI's van Korea en Taiwan waren eveneens zwak.
De opmars van de renminbi sinds een paar maanden lijkt te zijn gestuit. De dollar is echter niet sterk, kreeg een opdondertje door de duifachtige FED.
Italië had voor het tweede kwartaal achter elkaar net negatieve groei. Voor de eurozone was er in het vierde kwartaal opnieuw maar 0,2% groei. Duitse retail sales waren zwak.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten