3 februari 2019

De superbowl indicator


In 1978 merkte de sportjournalist Kopett http://jasonzweig.com/super-bowl-indicator-the-secret-history/ op dat de winnaar van de superbowl aangaf of het een goed of slecht beursjaar ging worden. Een team uit de NFL en de beurs ging omhoog en omlaag als een team uit de AFL won. Hij gaf het als voorbeeld van een onzinindicator van een toevallig verband dat geen relatie kon hebben met het koersverloop. Na 11 jaar ging hij schrijven dat het toch echt een onzinindicator was, ook al was het verband nog sterker geworden.
Na 2012 is er een beetje de klad in gekomen, het voorspelde vier van de zes keer fout, maar over de hele periode nog steeds 40 keer juist van de 51 jaren (78%, niet meer bijna onfeilbaar, maar nog steeds beter dan gemiddeld toeval).

Er komen steeds meer mensen die er in geloven, want het is zo leuk. Voor een stijgende beurs moeten de Rams gaan winnen en de Patriots met de beste speler ooit Tom Brady moeten in het zand bijten. Hij is nu 41 jaar en dat, samen met de veel hogere salarissen van de Rams doet geloven dat het Brady deze keer niet gaat lukken.  Twee jaar geleden zag ik life (in een bar in Florida waar supporters van beide partijen verbazingwekkend broederlijk naast elkaar keken en juichten voor hun teams) hoe Tom Brady 

vanuit een onoverbrugbare achterstand op wonderbaarlijke wijze toch op het laatste nippertje lukte om de zege naar de Patriots te laten gaan (maar de beurs ging toch omhoog, ondanks/dankzij de overwinning van Trump).

Zelf verzon ik in mijn boek met Ter Veer de PSV-indicator. Als PSV te goed speelde ging het koerslicht uit bij Philips, dat vroeger stond voor Productie Hopeloos Ieder Lampje Is Praktisch Stuk.  Toen PSV de champions league won was Philips bijna failliet. De PSV indicator is uiteraard ook een onzinindicator, maar heeft het toch vaak bij het rechte eind. We hadden een slecht beursjaar en PSV is landskampioen.  PSV staat bovenaan, maar liet wat steekjes vallen in Emmen. Ajax nog meer, maar volgens de PSV-indicator moeten we oppassen op de beurs (zo wie zo altijd verstandig).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten