7 juli 2019

handelsoorlog wordt toch grimmiger ondanks de wapenstilstand van de G20


Het gaat helemaal niet goed met de handelsoorlogen. Trump was buitengewoon toegeeflijk op de G20 om niet af te gaan, maar China is het zat. Trump gaf toe aan het eisenlijstje van Xi dat de sancties tegen Huawei moesten verminderd worden.
Huawei prijkt echter nog steeds bovenaan het lijstje van bedrijven waar de transacties vermeden moeten worden in het kader van Amerikaanse technologiebelangen.

[je ziet het aan Xi: hij is het zat, wat moet hij met die vermetele, onbesuisde politieke amateur. Vooruit dan maar weer, een hand aan die mafkees.]

China heeft volgens diverse commentatoren op de G20 de handelsoorlog met de VS gewonnen. Trump moet nu in alles toegeven. China heeft laten weten alleen maar een handelsakkoord te willen sluiten als alle importheffingen van de baan gaan (geen geringe eis). Geen nieuwe wetgeving die Made in China in 2025 en de eenpartijstaat (die noodzaakt tot subsidiëren van staatsbedrijven)in de weg staan. Geen geflipflop door Amerika, anders stopt men met importeren van landbouwproducten uit de voor Trump kritieke staten om de verkiezingen te winnen. In Chinese ogen is het duidelijk: zonder akkoord is de Amerikaanse economie te zwak voor Trump om de verkiezingen te gaan winnen. Met zijn opvolger zal beter te praten zijn en anders dopt China wel zijn eigen dopjes, een steeds groter deel van de wereld zal kiezen voor handel met China boven handel met Amerika.

Trump wil andere landen hard gaan treffen die via een omweg van of naar China naar Amerika exporteren. Vietnam +400%. India is ook de klos, het verliest voorrechten van wat gewoon was voor een Emerging Market.

Trump moet verkiezingstechnisch Europa onder druk zetten met dreiging van tarieven op auto’s. Europa doet ondertussen niets en zal dus de toorn van de 'tariff-man' Trump aan den lijve moeten gaan voelen. Meer geld voor defensie en niet weggooien aan de klimaatcrisis, wat Europa terecht een veel beter doel vindt.

Japan is een handelsoorlog met Zuid-Korea aan het starten en van beide kanten worden nu steeds meer onaardige maatregelen getroffen.

Kortom, verharding van de handelsoorlogen zet door, is helemaal niet verminderd op de G20.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten