29 juli 2019

afgelopen week


Zo, weer bijgekomen van ons jaarlijkse feest, de Australische kerst met zijn grote beenham, salades, trifle, christmas pudding etc.
We hebben een vriendelijke beursweek achter de rug door de goede winstcijfers, maar het optimisme over wat centrale banken kunnen doen lijkt te hebben gepiekt (net als de eikenprocessierupsjeuk, het hete weer is ergens goed voor). De ECB deed niets maar beloofde in september voor sinterklaas te gaan spelen. Er zijn enige zorgen aan het ontstaan dat hedgefunds etc. te veel de zelfde aandelen aan het kopen zijn, momentum te populair en value te onpopulair.
Het winstseizoen verloopt meevallend. Winsten ongeveer 5% beter dan verwacht in de VS (gewoonlijk is dat 3-4%) en de guidance was bij lange na niet zo slecht als gevreesd. In Europa 4% meer winst dan verwacht, eigenlijk nog meer meevallend dan in de VS waar de winstverwachtingen van te voren meer naar beneden worden gepraat.
De PMI’s lieten zien dat het wereldwijd slecht gaat met de industrie, vooral in Duitsland maar ook in sommige landen in Azië.  IFO ook slecht.
De dienstensector blijft nog steeds sterk.

Nieuwe orders VS+2% na -2,3% de maand ervoor
Groei in het tweede kwartaal +2,1%.(nog even gelden voorzag men minder dan 1,5%)door zeer sterke groei van de consumptie. Dit veroorzaakt hevige twijfel of de FED meer dan twee keer de rente gaat verlagen. Misschien vinden ze een keer genoeg. Dit is uiteraard tegen het zere been van Trump die Chinahater Navarro laat rondschallen dat de dollar veel zwakker moet worden nu de handel met China een deuk krijgt.
China kocht wat sojabonen van de VS en er is een beleefdheidsbezoekje van enige Amerikanen in Sjanghai dat misschien de onderhandelingen ooit weer op gang brengt. Xi heeft al opgegeven dat het onder Trump nog wat wordt.
Trump gaat stevig door met ruziemaken, hij scheldt en twittert steeds nieuwe politici en commentatoren de huid vol (Trump called Rep. Elijah Cummings’ district in Baltimore "a disgusting, rat and rodent infested mess" and said that "no human being would want to live there” – NBC https://nbcnews.to/32YbiL1). Je zag stoomwolken uit zijn oren komen naar aanleiding van de getuigenis van Mueller, die geen impeachment lijkt op te leveren, zo meldt Trump uiteraard triomfantelijk. Weg met die heksenjacht roept hij en dat lijkt het beste. Hij heeft het nu ook begrepen op de WTO-voorrechten van ontwikkelingslanden. Weg ermee, niet goed voor Amerika en dat heeft in een verkiezingsjaar harder groei nodig dan arme ontwikkelingslanden. Van de opperrechters van de VS mag Trump $2,5 miljard steken in de bouw van een muur om Mexico. Trumps approval rate stijgt en hij wordt steeds populairder onder zijn aanhangers (en gehaat door de rest).

Amazon gaat een grotere invasie plegen in de kruidenierssector en daarmee wordt het voor Powell c.s. nog moeilijker om meer inflatie te maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten