21 juli 2019

opmerkingen van de week


Williams in zijn speech "Living Life Near the ZLB" verdedigde een renteverlaging van 50bp eind juli, je moet shock and awe toepassen. De rest van de FED was geschokt, dit was een flapuit van de eerste orde. Zonder goed overleg en niet genoeg rekening houdend met het gebrek aan ammunitie. Een communicatiefout van de FED. Bullard vindt 25bp genoeg. Clarida zit ook op dat pad en fronste de wenkbrauwen overduidelijk over zo veel academische spielerei. Maar toch, Williams gooit een probleem op: moet je zo voorzichtig mogelijk je laatste kogels inzetten of moet je juist wild om je heen schieten voordat je vermalen wordt. Voor dat laatste is meer te zeggen dan je zou denken aldus Williams.  Williams uiteraard tot de orde geroepen en die meldde keurig dat hij niet zo duidelijk voor -50 ging. Markt zit op 50% kans op -50 en 50% op -25.

ECB moet duiven blij maken en dat begint moeilijk te worden. De ECB moet banken gaan helpen, vooral bij verdere rentedaling. 

Nog meer monetair geweld, gaat dat de economie wel voldoende helpen, is steeds meer de vraag die gesteld wordt. Hoop op economisch herstel doet cyclische en small cap aandelen meestal vooroplopen, maar dat is deze keer niet het geval. De beurzen geloven kennelijk in hogere waarderingen door al die mooie monetaire bedoelingen, maar niet in herstel van de winstgroei van probleemgevallen. 

De stemming op de beurzen is langzaam weer euforisch aan het worden. Nog niet helemaal, er zijn wat macrozorgen en groeiende zorgen dat men te veel verwacht van de centrale banken.
De winsten van de Amerikaanse grootbanken vielen mee en men kermde minder dan verwacht en vooral gevreesd werd over de winstmarge op deposito’s als de FED de rente gaat verlagen. Er was een sterker dan verwachte kredietgroei en banken zijn tevreden over de consument. 
 Het winstseizoen valt tot op heden mee, betere winstcijfers in lijn met wat normaal is (voor het winstseizoen start zijn de winstverwachtingen door de bedrijven altijd te veel naar benden gepraat om zo een meevallend resultaat te creëren) en guidance die niet erg goed is, maar minder erg dan gevreesd. Handhaving van de verwachtingen voor 2019 wordt al als prachtig gezien (zie bijvoorbeeld ASML), mits men aangeeft ook goede moed te houden voor 2020 op basis van iets geloofwaardigs.

De Phillyfed viel reusachtig mee en dat wijst op een flink hogere ISM, niet in lijn met wat Norbert Ore van Strategas meet via zijn SLIM-cijfers, die meestal redelijk aangeven wat de ISM gaat doen. Niet in lijn met de kleine daling van de leading indicators.
Op de achtergrond speelt of de dienstensector zo goed blijft liggen bij dat afbrokkelen van de industrie. Ook de vastgoedmarkt in de VS laat menig steekje vallen ondanks de lagere hypotheekrente (oplopende voorraad te koop staande huizen, daling aantal vergunningen nieuwbouw, daling architecture billings index voor commercieel vastgoed. Men is onzekerder, voelt de wegvallende interesse uit het buitenland (vooral China).

De basisgedachte van de all time highs op de beurs is dat de cyclus weer gaat aantrekken zoals ook in 2016 gebeurde vanwege monetaire stimulering, bevordering herverkiezing Trump. Zo niet, Houston, we have a problem. Voorlopig gaat 2019 ongeveer als 1998, de S&P500 is meer dan 20% omhoog. Heel wat mensen stappen in de markt, ze hebben al heel wat gemist en voelen FOMO (fear of missing out). De wall of worry is overduidelijk heel erg hoog en dat geeft aan dat de problemen wel gezien worden. Na de eerste renteverlaging van de FED ging de beurs meestal omhoog, ook als de nodige tijd later de recessie toesloeg.

Men verwacht een V-herstel van de winstgroei, nog niet meteen, maar toch ook niet in de verre toekomst. Dat lijkt me een beetje veel gevraagd van de winstgroei in 2019 en 2020. Ook de verwachtingen voor wat centrale banken gaan betekenen voor de beurs zijn wel heel erg hooggespannen. Toch allemaal reden voor JP Morgan om verwachtingen voor S&P500 te verhogen van 3000 naar 3200

Macro: groei industriële productie +6,3% van China, veel beter dan verwacht
Retail sales +0,4% in juni in VS, net als in mei. Prima.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten