8 december 2019

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week


Lichte stijging van de beurzen vanwege de sterk meevallende banengroei volgens Establishment Survey van 266.000 exclusief 41.000 opwaartse herziening voor september en oktober. Dat compenseerde de tegenvallende ISM’s voor manufacturing (toch 0,2 omlaag naar 48,1) en services (53,9 en dat was -0,8).

Er waren tegenstrijdige geluiden over de handelsoorlogen. Trump meldde eerst dat er best wel eens geen handelsakkoord met China zou kunnen komen voor de verkiezingen. Hij was boos op de Franse digitax en dreigde met 100% tarieven op champagne, kaas en handtasjes. Ook was hij boos op Brazilië en Argentinië met al dat gedevalueer van hun bananenmunten: 25% extra heffing op staal en aluminium. Trump is boos op de NAVO-landen die minder dan 2% van hun BNP verspillen aan defensie en dreigde met extra heffingen. Ross zei dat er geen afstel was van tarieven op Europese auto’s. Daarop daalde beurs bijna 2% en het werd het tijd voor hersteloperaties. Natuurlijk is er vooruitgang in de handelsbesprekingen, zowaar door China bevestigd. Tarieven op sojabonen straks van de baan en China gaat zo veel varkensvlees importeren dat het in de VS op de bon moet. Komende week moet eerst blijken of de voor 15 december geplande tariefstijgingen van de baan zijn.

China importeerde vorige maand 0,3% meer en ook vanuit de VS maar exporteerde 1,1% minder. Desondanks waren de Chinese PMI’s behoorlijk sterk en veel beter dan verwacht. 
In Europa ging het ongeveer als verwacht met licht herstel voor Duitsland, maar nog steeds krimp van industrie (Duitsland zelfs met 5,3%) en afzwakkende dienstensector/bouw. Per saldo was er vorige maand wereldwijd geen verbetering, de lichte verbetering van de industrie werd ongedaan gemaakt door verslechtering inde dienstensector.

In de VS was er licht herstel van de huizenbouw, maar verdere krimp van de commerciële bouw. Black Friday ging goed voor internetverkopen, zij het met grote kortingen en ronduit slecht voor de gewone winkels.
De handelsbalans verbeterde over oktober bijna $4 miljard. Nieuwe orders 0,8% omhoog. Consumentenvertrouwen omhoog volgens University of Michigan.
Initial claims voor werkloosheid daalden naar een extreem lage 203.000. Lonen groeiden 03% en 3,1% op jaarbasis. ADP-werkgelegenheid was zwak met 67.000 (uitzonderlijk groot verschil met officieel banencijfer) en household survey liet slechts 83.000 banengroei zien, maar wel 0,1% daling werkloosheid naar 3,5% en brede werkloosheid U6 ook 0,1% omlaag naar 6,9%. Markit PMI was verder in herstel en wijkt uitzonderlijk veel af van ISM, o.a. door groter gewicht Midwest bij ISM.
(bron Norbert Ore van Strategas,daarvoor van ISM)

Door een en ander kon de lange rente oplopen, vooral vrijdag. De olieprijs steeg ook op fermere woorden over productiebeperking van de OPEC en dalende voorraden in de VS. De FED pauzeert voorlopig verder op dit soort cijfers. November lijkt sterker dan het zwakke oktober in de VS.
Er zijn nogal wat tegenstrijdige berichten over de Amerikaanse macro (ADP zwak, Establishment survey sterk, ISM zwak, Markit sterk, vertrouwen ouderen fors omhoog, dat van jongeren omlaag etc.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten