7 juni 2020

Samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week


Er was veel economisch nieuws afgelopen week: de PMI’s die aangaven dat het ergste achter de rug is, maar er nog geen echte verbetering is 

en het banenrapport in de VS dat een volkomen onverwachte grote groei van de banen aangaf van 2,6 miljoen en een daling van de werkloosheid.Alleen daling van aantal ambtenaren en mensen in de zorg (??, ik heb nog geen duidelijke uitleg gevonden waarom het aantal banen zo hard groeide, het zou zijn dat men op moet geven meer mensen in dienst te hebben om meer overheidssteun te krijgen). Het ADP gaf aan dat het aantal banen met 2,6 miljoen was gedaald en dat was ook onverwacht, men had op -10 miljoen gerekend.Het Beige Book van de FED gaf ook banenverlies aan.

Toch lijkt het politieke nieuws nog belangrijker. De demonstraties vanwege de meedogenloze moord van de politie op George Floyd maakten veel los en naar het uitziet met blijvende gevolgen (bijvoorbeeld Ruttes doorbraak in de Zwarte Piet discussie). We moeten het beste hopen van eventuele nieuwe coronabesmettingen vanwege de veel groter dan verwachte demonstraties met daardoor onvoldoende social distancing.

Zeer belangrijk is de totaal verkeerde aanpak van Trump van de onrust, met verdedigen van de politie en plunderen erger vond dan waar de demonstraties voor stonden. Zelfs diverse republikeinen rebelleren tegen hem, inclusief admiralen en vorige minister van defensie.
Het bijbelincident, waar Trump een demonstratie liet inbinden voor een kerk en waar hij met een bijbel zwaaide, was zo ontzettend denigrerend, zonder compassie dat Trump hiermee de verkiezingen verloren lijkt te hebben (vergelijk Hillary Clinton en haar uitspraak over deplorables). https://www.thestreet.com/mishtalk/economics/trump-no-longer-the-odds-on-favorite-to-win-in-november Zelfs de meerderheid in de senaat staat nu op het spel. Biden maakte een flinke sprong in kans volgens de wedkantoren en passeerde afgelopen week overtuigend de 50% kans grens. Analyse volgens kiesmannen van de staten geeft nu aan dat democraten nu 334 kiesmannen zouden kunnen winnen en republikeinen 204.

.Beurzen stoomden verder omhoog (men is nog niet ongerust over de verkiezingen, Trump wint altijd alles immers). Diverse brokers begonnen te schrijven dat je aandelen moest gaan kopen, omdat ze zo veel gestegen waren en dat aangaf dat het economisch herstel beter zal zijn dan verwacht. Fear of missing out (FOMO) lijkt nu de hoofdreden te zijn om aandelen te kopen. Volg het momentum en je wordt schatrijk, op je cash blijven zitten verdoemt je naar de onderste legionen van de performance league en voor asset managers dus verlies van klanten.  De draai naar kopen van achterblijvers zette flink door afgelopen week en dat zou nog wel even door kunnen gaan. De rentes stijgen weer op alle plotselinge zonneschijn in de economische verwachtingen en dat helpt financials bijvoorbeeld. Minder zware lockdowns helpt de meest getroffen sectoren (maar opening op halve kracht beëindigt de periode met verliezen niet). De record lage hypotheekrente heeft gezorgd voor een record hoog (voor seizoen gecorrigeerde) aantal hypotheekaanvragen om een huis te kopen in de VS (en huizenbouwers blij natuurlijk).

De fiscale en monetaire steun is massief. Voor het eerst in de geschiedenis zijn de belastinginkomsten van de overheid lager dan de groei van de balans van de FED.

Ondertussen is de markt erg overbought geraakt. Zelfs de beren zijn door het dolle heen en kopen alles (zelfs postzegels, zo blogde ik gisteren).



Geen opmerkingen:

Een reactie posten