16 juni 2020

woeste markten die nauwelijks dalen





Coronanieuws is slecht in de VS. Voorspeld was een gestage daling van de gevallen, maar je ziet nu zelfs een stijging. Een beperkte weliswaar en eigenlijk meevallend gezien de vele protesten waarbij niet genoeg afstand werd gehouden.
Niet echt nieuw allemaal, maar wel nieuw is dat iedereen voorspellingen heeft zitten maken wat zo’n tweede golf betekent voor o.a. economische groei. Plotseling nemen we aan dat er vrijwel zeker een tweede golf gaat komen, dat de daling van het aantal gevallen niet blijft voortzetten via een ongeveer exponentieel dalende lijn.
We zien in China, Japan en Korea dat er steeds weer nieuwe golfjes komen en dat voor de echte mondkapjeslanden (in de VS is het kansloos dat met name republikeinen en masse mondmaskers gaan dragen en zich perfect willen gaan houden aan de afstandregels en daarmee is de VS gedoemd corona hard te blijven voelen). Kleine nieuwe lockdowns in Peking en Tokio. Overzienbaar, maar toch is dit samen met niet erg wegebbende corona-angst voldoende voelbaar in economische cijfers die wel herstellen, maar nog onvoldoende.
Deze exercitie leidt er toe dat in het basisscenario van een tweede besmettingsgolf de groeivoorspellingen lager zijn geworden dan in het oude basisscenario met maar een grote besmettingsgolf. En pas op, na een tweede golf kan ook nog een derde golf komen en de tweede golf kan groter worden dan de eerste (zoals meestal bij de Spaanse griep gebeurde).

Scott Grannis ziet het (uiteraard, net als bijna altijd, letterlijk en figuurlijk met als naam van zijn blog Calafia Beach Pundit) weer zonnig in: het herstel van het autoverkeer is sterk en dat van het luchtverkeer is eveneens indrukwekkend. Groei kan behoorlijk herstellen en na het vaccin nieuwe toppen zetten.


En ja, de staatsschuld is aan het exploderen, maar de rentelast hiervan is nog steeds erg laag, lager dan in vorige decennia. D.w.z. de wereld vergaat niet bij de huidige fiscale stimulering.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten