17 juni 2020

Overpeinzingen: de FED zorgt voor hogere prijzen dan rationeel verklaarbaar, economie herstelt, erge tweede golf niet in de koersen


Het herstel op de beurzen is veel krachtiger dan ik gedacht had. Ik zag wel aankomen dat het geld (bankreserves) drukken van centrale banken een grote steun moest zijn voor de koersen, maar ik dacht dat de lagere winstverwachtingen voor 2021/2022 toch hun vernietigende werk zouden moeten doen. Er komt denk ik een tweede besmettingsgolf in de herfst/ winter die tot intelligente lockdowns moeten gaan leiden. Er komt een golf van faillissementen, schulden zijn enorm gestegen (en buitengewoon curieus als je niet gelooft in de FED: credit spreads toch weer terug op niveau van voor corona)en belastingen gaan vooral na 2021 verhoogd worden, deze keer ook voor het bedrijfsleven. Men zal nog geruime tijd voorzichtig blijven met investeringen (=niveau blijft nog wel even onder dat van 2019). Er wordt wel van de daken geschreeuwd dat er meer geautomatiseerd moet worden, dus heel erg slecht zal het ook weer niet gaan met investeringen. Er komen (veel) meer investeringen in (groene) infrastructuur. Investeringen in commercieel onroerend goed zullen langer aangetast zijn door meer thuis werken en online shoppen. De spaarquote van particulieren kan echter straks wat naar beneden, maar blijft nog wel tijden boven het niveau van voor COVID-19, al was het maar vanwege hogere benodigde (aanvullende) besparingen voor pensioenopbouw.

Voorlopig lijken beurzen vooral te kijken naar extra geld van centrale banken (nog steeds royaal, maar niet meer zo veel te royaal als in afgelopen maanden, al beloven FED en ECB opnieuw (gisteren o.a.) weer beterschap)

, naar te veel geld geparkeerd in geldmarktfondsen, naar meer kopen door millennials, naar afnemende angsten bij babyboomers en naar coronanieuws (gevaarlijk in bepaalde delen van de VS, Latijns Amerika en delen Azië, maar verbeterend in Europa en met een beetje geluk straks ook weer in de VS en elders).
(plaatje via blog Bespoke)
Economic surprises zijn voor de VS omgeslagen van record slecht naar record goed. Dat doet de rente stijgen. Veel beter lijkt haast niet mogelijk. Beurzen zijn verder kwetsbaar voor slecht coronanieuws, centrale banken die bang worden voor overspeculatie, slecht nieuws uit/over China, neerwaartse druk op winstvoorspellingen voor 2021/22, rebalancing van institutionele beleggers na de grote stijgingen op de beurzen en er zijn kansen door groeiend optimisme van millennials/ minder pessimisme babyboomers, afname cash in geldmarktfondsen etc. en weer stijgende verwachtingen voor de winst een jaar vooruit als het inktzwarte tweede kwartaal 2020 eruit loopt (al zal het derde kwartaal ook nog slecht zijn, waarschijnlijk slechter dan nu verwacht door allerlei stroppen).

Uiteindelijk hangt het er vooral van af of in de herfst/ winter weer ernstige lockdowns komen (die we zien in China/Korea/Japan zijn niet zo ernstig). Zo nee dan hoeven de koersen niet veel omlaag. En uiteindelijk of het vaccin(s) er komt met daarna rampzalige terugneming van liquiditeit door centrale banken/ overheidsbezuinigingen/ belastingverhogingen voor bedrijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten