21 juni 2020

Amerikaanse huizenmarkt booming, bijna alles komt hoger binnen dan verwacht inclusief COVID-19 besmettingen in vooral republikeinse staten


De heropening van o.a. de Amerikaanse economie leidt tot flink herstel van veel economische indicatoren, maar de meeste zijn nog erg zwak in absolute zin. Alleen de internetverkopen en hypotheekaanvragen om een huis te kopen zijn loei sterk.

Optimisme van huizenbouwers volgens NAHBM flink omhoog, maar nog niet helemaal terug van voor corona. Retail sales in VS goed in herstel (bijna +18%, dubbel van wat verwacht werd), industriële productie wat minder (+1,4% waar 3% verwacht werd, maar er was wel opnieuw voorraadafbouw). Vooruitkijkende indicatoren zijn sterk aan het verbeteren.

In Duitsland begint een en ander iets te verbeteren en de verwachtingen schieten omhoog
Het interpreteren van cijfers over o.a. de Amerikaanse arbeidsmarkt is ingewikkeld geworden. Extreem hoge initial claims voor werkloosheid, maar lichte daling van continuing claims. Tijdelijke ontslagen, tijdelijk terug in dienst nemen vanwege overheidssubsidies.

(via The big picture blog)

Op vrijdag was er wat commotie over het sluiten van enkele Apple-winkels in de VS vanwege het groeiende aantal coronabesmettingen. Het coronanieuws is buiten Europa en New York slecht. Flinke problemen in diverse landen van Latijns Amerika, tegenvallers (in absolute zin niet ernstig) in China en Zuid Korea en toch ook wel in Duitsland. Meevallend laag percentage positieve coronatesten in Nederland (eindelijk onder 100 nieuwe besmettingen per dag). Virus lijkt minder dodelijk te worden in Europa, men weet het beter te behandelen. Vaccinonderzoek gaat in volle vaart verder.
Beurzen bleven sterk, vooral Nasdaq weer, maar de breedte van de markt (het opgaande deel) is zorgelijk beperkt en er worden wel erg veel call opties gekocht. Tesla is nu meer waard dan Toyota en 2* Volkswagen. Nikola (nog geen elektrieke vrachtauto gemaakt) al even veel als Ford. VIX onder 40, maar nog steeds erg hoog voor zo’n sterke bull markt en indrukwekkende liquiditeitssteun FED als we gezien hebben sinds eind maart.

Winstverwachtingen stabiliseren na een flinke duikeling. S&P500 verwachte winst vooruit ongeveer 128 en na 1 juli als het slechte tweede kwartaal van 2020 eruit loopt 143 (dan nog steeds koerswinstverhouding dik boven 20, waarbij vroeger voor corona 17 al aan de stevige kant werd geacht en op lange termijn 14 normaal zou zijn).


Geen opmerkingen:

Een reactie posten