31 augustus 2020

Afgelopen week Plus commentaar

 

Weer een week met all time highs op de aandelenbeurzen in de VS en een doorgaande ongeveer horizontale beweging in Europa. Dollar iets aan zwakke kant in euro’s. Iets hogere rente op opnieuw stijgende inflatieverwachtingen.

Het herstel van de enorme valpartij van de economie in maart en april zette door in juli, ook in Europa. Huizenmarkten zijn sterk, maar commercieel vastgoed zit in de ramsj. Nieuwe orders duurzame goederen vliegen omhoog. Men koopt weer dingen, met name ook dure zaken zoals een auto (en huis). Met grote delen van de dienstensector, toerisme voorop, gaat het slechter dan belabberd. Overmatige hulp bij financiering en lonen heeft zombiebedrijven overeind gehouden waardoor het aantal faillissementen in o.a. Nederland zelfs terugliep.

De groei van het Amerikaanse BNP in het tweede kwartaal werd bijgesteld naar -31,9%. Een bijzonder fraai cijfer, in geen enkel land ter wereld zo hoog aldus Trump (Finland o.a. was veel beter, maar gemeten naar Trumps maatstaven dat je best wel een beetje kunt overdrijven om de boodschap wat beter over te brengen was zijn bewering ongeveer 110% correct).  

Het beleggingssentiment is nog steeds bijzonder voorzichtig. Men ziet nog steeds veel beren op de weg. Men durft haast niet short te gaan. De VIX staat veel meer dan gebruikelijk hoger dan de gerealiseerde volatiliteit. De meeste mensen kunnen nog steeds niet geloven dat zo veel koersherstel gerechtvaardigd is bij een economie die zo’n enorm oplawaai heeft gehad en waarbij volledig herstel nog ver weg lijkt.

Ondertussen staan steeds meer profeten op die roepen dat beurzen nu eenmaal altijd stijgen op lange termijn en het dividendrendement zo veel hoger is dan de rente en je TINA moet omarmen. Aandelen zijn helemaal niet zo duur en ze kunnen decennia te duur blijven. Centrale banken zorgen voor schaarste op de kapitaalmarkt, overheden stimuleren en corona is niet besmettelijk gebleken voor sectoren als technologie. Winsten over het tweede kwartaal vielen record veel mee met de verwachtingen. Als men nog zo veel winst maakt bij -32% groei, wat moet de winst dan wel niet worden bij 2% groei of nog hoger. Millennials kopen zich blauw en moeten dat nog jaren doen om enigszins bezit op te bouwen waarbij ze net zo comfortabel met pensioen kunnen als de huidige babyboomers (en inclusief erfenissen zal een deel van de millennials daar in slagen).

Langzaam aan beginnen we weer de tekenen van hovaardij van eind jaren negentig te zien. Jongeren lachen die oude sukkels uit en blijven maar technologie bijkopen. Koersen stijgen en de waarderingen zijn op een permanent hoog niveau gekomen. Tesla +60% op een 5:1 stock split, dat is nauwelijks overdreven voor een aandeel met zo’n fantastisch verhaal. Het komt in de S&P500 en dan kan het nog veel verder omhoog, zo hoopt men.

En de S&P500 is ex FAANGM nauwelijks of niet gestegen. Alleen oude sukkels hebben zich niet volgeladen met deze superaandelen. Ze zijn nu veel populairder dan de BRIC’s (een manie van enkele jaren geleden, je moest aandelen hebben van de grote landen die het straks helemaal zouden gaan maken Brazilië, Rusland, India en China , eventueel aan te vullen met South Africa; die BRIC’s doen het al de nodige jaren zo slecht, dat het weer interessant wordt overigens).

De beurskoersen herstelden terwijl het economisch drama enorm onderschat was. https://www.morningstar.com/articles/999853/the-danger-of-investing-on-the-big-picture Fundamentele analyse kan dus in de prullenbak, zo redeneert men net als eind jaren 90. Alles komt goed, excelsior. Schulden worden weg geïnfleerd. Winsten zullen stijgen. Dividenden maken je rijk. Als je maar geduld hebt. En dat is het dus: geduld. Over enige onduidelijke tijd komt die grote terugslag op de beurs. Groot, want de waarderingen zijn veel te hoog en de fiscale stimulering moet terug vallen. Die hogere inflatie zet de rente hoger. Maar zoals Augustinus al zei: heer, maak mij nu nog niet kuis. Hij zette de bloemetjes eerst nog buiten en de vrouwtjes binnen, maar daarna beterde hij tot vreugde van zijn moeder zijn leven en werd hij een grote kerkvorst met geweldig goede preken.   Geduld. Niet op te brengen in tijden waarin je de benchmark moet verslaan of wanneer je jong bent.

28 augustus 2020

Twee belangrijke speeches gisteren: Trump en Powell

 

Trump maakte duidelijk dat je niet moet gaan voor de democraten. Je moet gaan voor law & order, je moet de zwarte plunderende bevolking meer, niet minder in elkaar laten slaan door de politie, maar dan wel alleen in door democraten bestuurde steden.

Voor banengroei moet je bij Trump zijn, niet bij Biden c.s. Biden gaat de opgebouwde stukken van de muur weer afbreken en laat immigranten met miljoenen tegelijk het land binnenstromen, zo de banen afpakkend van nu nog hardwerkende republikeinse deplorables. Trump heeft het China-virus ongelooflijk succesvol bestreden in eigen ogen door tegen de wil van Biden in geen Chinezen meer toe te laten in Amerika. Met Biden krijg je nodeloze lockdowns en zal de economie te gronde gaan. Je moet niet toegeven aan viruswaanzin, buiten hoef je geen afstand te houden want vooral republikeinen zijn nauwelijks besmettelijk.

 De democraten zijn uit op het stichten van een marxistische sociale heilstaat en alleen Trump kan dit voorkomen, een president die volgens zijn trouwe volgelingen heel wat beter is dan Washington en Lincoln bij elkaar.

Mr. Trump also promised to create 10 million jobs, cut taxes further and increase manufacturing.

“Joe Biden spent his entire career outsourcing the dreams of American workers, offshoring their jobs, opening their borders, and sending their sons and daughters to fight in endless foreign wars,” Mr. Trump said.

Het schrikbeeld van hogere belastingen, wetteloosheid en miljoenen immigranten moet de stemmende kiezer in de armen drijven van Trump. Wie weet, de tijdgeest is echter dat de minderheden opstaan en deze zijn in de meerderheid (vrouwen, hispanics, zwarten, gekleurden, Aziaten. Gays, native Americans etc.). Maar heel het kiesstelsel van met name de VS is er op gericht dat minderheden haast niet kunnen of willen stemmen. D.w.z. de minderheid van de gevestigde belangen bepaalt vaak.  Trump en zijn kornuitjes vinden een overwinning van Biden met zijn socialistische maatjes zo ontoelaatbaar voor Amerika, dat Trump niet snel kan toegeven dat hij de verkiezingen verloren heeft, als dat het geval zou lijken.

///

Powell hield een vaag verhaal waar kwijlend naar was uitgekeken waarbij hij aangaf inflatie eigenlijk niet meer te willen gaan bestrijden in de komende vijf jaar. Een revolutionaire omslag in het beleid van de FED, het gaat nu eigenlijk alleen om bevorderen van de werkgelegenheid. De Phillipscurve is onzin gebleken. Het verband van inflatie met werkloosheid is anders, als het al bestaat. Werkloosheid kan te hoog zijn, maar nooit te laag (de oude theorie dat als de werkloosheid onder het natuurlijke werkloosheidsniveau komt er, inflatie komt is in de vuilnisbak gegooid; zo’n niveau is moeilijk te bepalen en bij verdere daling hoeft er geen inflatieprobleem te zijn) . De FED-gouverneurs hebben het licht gezien en verwachten de komende jaren geen stijging meer van de FED rente, iets dat nogal ongebruikelijk is. Ze zijn het eindelijk allemaal eens met Bullard, die vroeger helemaal alleen stond.

De lange rente steeg op dit verhaal. Wel weer met een stijgende beurs. Die positieve correlatie lijkt nog onaangetast. Er dreigt een nieuwe generatie bond vigilantes op te staan, nadat de oude generatie ontslagen dan wel bekeerd was tot het geloof dat de rente alleen maar kan dalen. Lower for longer probeert Powell in te ruilen in lower forever.  

Er begint nu een schrikbeeld bij conservatieven te ontstaan dat de FED bij totale omarming van alleen het doel van lage werkloosheid er van de democraten meer aan moet gaan doen om de werkloosheid bij minderheden te gaan verlagen, ervoor moet gaan zorgen dat het grote verschil in rijkdom tussen de witte en zwarte bevolking minder wordt (hoe de FED daar kan helpen, is me een raadsel).

24 augustus 2020

Trump: hij heeft zijn positieve kanten, hij heeft een grote aanhang

 

Trump wordt algemeen verketterd in Nederland (en in vele andere landen). Je wordt zo ongeveer verketterd als je zegt dat Trump ook goede dingen heeft gedaan. Ze kijken je dan verbaasd aan, hoe kan hij dat nou menen.

Trump is buitengewoon succesvol geweest in deregulering, er zijn veel nodeloze regels afgeschaft/ vereenvoudigd. Hij heeft een grote belastingverlaging doorgevoerd, waarbij o.a. de relatief hoge vennootschapsbelasting werd verminderd, zodat de VS weer iets concurrerender werd. Hij veroorzaakte een opleving van het vertrouwen van het bedrijfsleven. Daardoor was de groei in de VS relatief goed vergeleken met de rest van de westerse wereld. Hij heeft in de ogen van velen goede conservatieve rechters benoemd die niet al te erg conservatief bleken.

Trump is een wilde populist, maar heeft in de ogen van veel republikeinen het op veel punten goed gedaan. Men wil geen lockdowns waarmee Biden dreigt. Trump heeft nog steeds een grote aanhang.

Trump heeft bepaalde republikeinse waarden aangescherpt en veel (republikeinse) kiezers vinden dat een verbetering.

Trump heeft toegegeven aan democratische waarden door niet te bezuinigen op Obamacare en sociale uitkeringen.

Net als Reagan kwam hij weg met veel te grote overheidsuitgaven, veel te grote begrotingstekorten.

Trump vermorzelde republikeinse waarden zoals vrijhandel, politieman voor de hele wereld spelen: America First, laat andere landen maar voor hun defensie betalen. Stop de immigratiestroom die binnenlandse banen in gevaar brengt, die zo veel extra ondersteuning aan uitkeringen etc. kost. Beperk gezinshereniging en laat alleen de immigranten toe die Amerika echt nodig heeft. Limiteer de toegang. Bouw de muur. Stop de intellectuele diefstal van China en eis gelijke toegang. Stop de transformatie van de cultuur door immigranten richting iets niet ouderwets wits.

Trump was een ramp met de klimaatcrisis, coronabestrijding (maar scoort wel met vermijding van extreme lockdowns), (niet extreme) discriminatie van bepaalde bevolkingsgroepen. Zijn handelsoorlog met China gaat veel te onbesuisd. Hij heeft diverse maatregelen/ verdragen van Obama herroepen eigenlijk alleen maar omdat ze door Obama waren ingesteld, zoals het Iranverdrag. Hij heeft bepaalde politici die als schurken bestempeld zijn nieuw aanzien gegeven (Kim Yung Un bijvoorbeeld). Zijn aanhang vindt dat allemaal niet zo erg, ze zijn Trump trouw. Nee, het zal niet eenvoudig voor Biden zijn om voldoende kiezers te enthousiasmeren.

Overigens, dat massale per post stemmen gaat met behoorlijke kans inderdaad tot chaos leiden. Op de dag na de verkiezing zal , zo acht men nu waarschijnlijk, geen van de partijen toegeven dat ze verloren hebben. Er zal nog een hele tijd geteld worden.  

23 augustus 2020

de afgelopen week + commentaar

 

In de VS hikte de S&P500 steeds tegen de all time highs aan en de Nasdaq kreeg opnieuw een wat meer overtuigende all time high voor elkaar. Dat all time high voor de S&P500 geldt maar voor weinig aandelen, slechts 6% zit op de 52-weken high. Tesla staat meer dan 1000* de winst en Amazon 127*. Microsoft 37* op 12* de omzet. FOMO-koersen.

Het enthousiasme voor 30-jaar Duitse staatsleningen bereikte (voorlopig) een hoogtepunt afgelopen week.

Europa bleef weer eens licht achter en dat zou niet horen, nu de dollar niet meer sterk is tegen de euro. De volatiliteit is laag geworden en een nog lagere VIX kan de beurs nog ietsje verder doen stijgen. Het coronanieuws verbetert in de VS, het aantal dagelijkse nieuwe besmettingen daalt nu mooi en de hoop op een vaccin groeit verder (Johnson& Johnson Leiden (Crucell) gaat testen op 60.000 vrijwilligers met hun SARS-vaccin; Pfizer kwam met een bemoedigend verhaal en Moderna verkoopt ook miljoenen mogelijke vaccins). Trump zal het allemaal in geuren en kleuren gaan vertellen, convalescent plasma als puik middeltje om het Chinavirus te behandelen (35% minder doden, allemaal uitsluitend en alleen dankzij Trumps acties om de behandeling van dat onnozele coronagriepje  vervroegd goedgekeurd te krijgen, en geen land in de wereld had dat zo goed door dat dit hielp (ook al zagen veel landen zoals Nederland hetzelfde)).

Goud en zilver even op de pauzeknop, na de euforie over de aankopen van goudmijnaandelen door Warren Buffett. De olieprijs staat weer onder druk vanwege tegenvallende vraag en weer opstarten van meer productie in o.a. de VS. De koperprijs is erg sterk, terwijl deze in de coronacrisis niet veel gedaald was. Er is een aanbodprobleem, de grote exporteurs Chili en Peru kampen met ernstige coronabesmettingen (Peru 5de in wereld en Chili 6de ).  Dr.Copper signaleert nu een sterkere wereldeconomie dan het geval lijkt. China en enkele buurlanden herstellen sterk, maar Japan slechts matig (bleef 44,9)en in Europa daalden de flash PMI’s zelfs 3,3 naar 51,6, al bleven ze wel boven 50. VK wel sterk herstel. VS viel mee op 54,7.

De FED signaleerde onzekerheid over het economische herstel en dat brengt verdere stijging van de beurzen in gevaar, nu er zo veel herstel is verdisconteerd bij een extreem ruime FED die de inflatieverwachtingen omhoog ziet kruipen (door aanbodproblemen, inefficiënties van een buffereconomie (oppotten dure zaken gezondheidszorg etc.) en toekomstige belastingverhogingen). De fiscale steun wordt langzaam teruggedraaid en dat gaat zorgen voor minder inkomen en consumptie, nu al voelbaar sinds 31 juli bij de steuntrekkers.


In de VS gaat het goed met de huizenmarkt (ex San Francisco, New York en enkele andere dure hoogbouwsteden). NAHBMI 78, veel hoger kan het sentiument van huizenbouwers niet. Verkoop bestaande huizen fors omhoog. Lumber stijgt nog harder in prijs dan Apple.

Initial claims voor werkloosheid weer boven 1 miljoen helaas en leading indicators vielen tegen, al stegen ze wel.

Biden, die volgens Trump seniele man die nog geen drie zinnen zonder stotteren kan uitspreken en dan de draad van zijn verhaal kwijt is, hield een mooie speech. De empathie droop ervan af, maar hij hamerde toch wel erg op apocalyptische taferelen als de kiezer nogmaals Trump in het zadel zou hijsen. Trump heeft de coronacrisis gevaarlijk slecht aangepakt. Er moet meer in infrastructuur geïnvesteerd worden. Biden heeft van Warren opgestoken dat je studieschuld moet kwijtschelden en van Sanders dat Obamacare uitgebreid moet worden. En Biden weet dat klimaatverandering toch echt aangepakt moet worden.

Trump denkt dat door de bezuinigingen bij de Amerikaanse post, die haast niet door democraten kan tegengehouden worden, er chaos ontstaat bij de verkiezingen (de Amerikaanse post kan in veel gevallen de stembiljetten niet binnen een week bezorgen, zo is gemeld en dan is het de vraag wat een geldige en ongeldige stem is) en men in januari nog niet weet dat hij gewonnen heeft. In dat scenario zou Pelosi even president worden, iets dat hij nog erger vindt dan Biden. 47 jaar Biden in Washington is veel meer te veel dan 4 jaar Trump. Biden is de man zonder plan volgens Trump en legt daarom zijn oor te veel te luisteren bij de marxistische leden van de democraten (iets dat Biden in zijn speech juist zo evenwichtig wist te vermijden). De zwakte van Biden is dat hij het er vooral van moet hebben dat hij niet Trump is, maar oersaai, degelijk en empathisch. Geen ideeën, maar net als Reagan weet hij welke ideeën hij moet overnemen. Biden zou het daardoor wel eens verrassend goed kunnen doen als president, als hij tenminste wat verbinding voor elkaar weet te krijgen (iets dat Trump no way voor elkaar kan krijgen, zelfs zijn zus is boos op hem).

 

 

20 augustus 2020

Donderdag. Donder. Dag $ 2.000.000.000.000 waarde voor Apple.

 

Donderdag klinkt altijd al een beetje onheilspellend. De FED is erg onzeker over de economie en het virus en dat voedt de nu nog geringe angst voor een W-recessie (17% van de economen houdt hier serieus rekening mee). Aantal initial claims voor werkloosheid steeg weer boven 1 miljoen en dat werd eens een keer niet met gejuich (want meer hoop op stimulering) ontvangen. De FED lijkt een beetje de weg kwijt volgens de notulen. Dat lijkt ook het geval met de grote roerganger, die Amerika weer groot probeert te maken, maar eerder in het omgekeerde lijkt te slagen. Het zo geroemde resultaat van fase 1 in de onderhandelingen over de handel tussen China en de VS heeft nog geen extra import van China opgeleverd (behalve van Amerikaans talent).

De discussie is via dreigen verbieden van bepaalde diensten van Huawei, TikTok, WeChat etc. venijniger geworden en vanuit China reageert men vooral door de discussie dan maar te stoppen, niet de import great again te maken. Amerika zakt weg door corona, China niet, daar begint men weer te feesten. Dr. Copper heeft het goedgekeurd, de koperprijs ligt nu op een twee jaar hoogtepunt.

En no deal tussen democraten en republikeinen over extra coronasteun. Tot wanhoop van minister van Financiën Mnuchin die wel bereid was tot weer een deal, maar deze keer in de wielen werd gereden door chef staf Witte Huis+ Trump (uit angst dat Mnuchin weer te veel weggaf. In wat voor tijden leven we, als  men bang wordt dat de minister van Financiën te royaal wordt). Veel extra tijd lijkt nodig. Onbegrijpelijk in moeilijke tijden, men kan de politieke strijdbijl maar niet begraven. Men hakt op elkaar in terwijl het virus stilletjes verder doorgaat en heel wat inkomens het ravijn in gaan (de zogenaamde  ‘income cliff’ na 31 juli). 

Goud ligt er moeilijk bij, vooral sinds Warren Buffett zich heeft opgeworpen als grote beleger in goudaandelen. Hij wordt nu een beetje mee smalend behandeld als belegger waartegen je contrair moet zijn, net als toen hij op het dieptepunt (voorlopig) afscheid nam van zijn luchtvaartmaatschappijen. Misschien dat het toch goed komt met Goldman Sachs dat ook niet langer zo in de gratie is bij het orakel van Omaha en zijn kornuitjes.

Zelfs Adyen kan niet meer bekoren, na zo’n enorme rit naar boven is zo veel verdisconteerd dat het haast niet meer kan meevallen. Idem Nvidia. En zoals Ter Veer al zei, zelfs het mooiste meisje kan niet meer [schoonheid] geven dan ze heeft.



(plaatje via SoberLook). Tja, het wil even niet. 28 miljoen Amerikanen krijgen nu een of andere werkloosheidsuitkering, toch echt meer dan de 1,7 miljoen van een jaar geleden. Misschien toch geen reden voor all time highs en moet je tevreden zijn met het prachtige herstel sinds maart..


19 augustus 2020

Amerikaanse verkiezingen

 Biden staat ver voor in de peilingen, 50% versus 41%. Maar Trump stond ook ver achter tegen Hillary, maar won toch, zij het met 2% minder stemmen dan Hillary.

Er zijn niet zo heel veel swing voters in de VS, zo’n 10% (vroeger was dat zo’n 20-30%, maar al enkele verkiezingen gaat het om 8-12% van de stemmen). Dat is de hoofdreden waarom partijen zo hun best doen om te zorgen dat meer van hun basis gaat stemmen. Nieuwe zieltjes winnen zet minder zoden aan de dijk. Dat enthousiasme om te gaan stemmen is er meer bij de aanhang van Trump dan bij Biden, al helpt Kamala Harris wel een beetje veronderstel ik.

Deze keer zien we overigens dat meer dan normaal gesignaleerd wordt dat Biden wat zogenaamde Reagan republikeinen (republikeinen met democratische sympathieën die voor een aardige republikein kiezen) van kamp zou kunnen doen veranderen. Trump is te onaardig en lijkt terrein te verliezen bij de oudere witte vrouwelijke kiezer (normaal honkvaste kiezers voor een republikein, bijna even sterk als oudere witte mannen).

Demografische tendensen zijn al jaren in het voordeel van democraten, maar Trump won toch. In sommige swing-staten zijn er opnieuw duidelijke trends in het voordeel van democraten: het aandeel van de witte bevolking daalt behoorlijk, er zijn meer jonge ‘graduates’ (vooral in bijvoorbeeld Wisconsin). Daar staat tegenover dat vergrijzing in het voordeel is van republikeinen.

Het kan nog alle kanten op. Trump kan winnen bij lage opkomst, een zonnige beurs en doorzettend coronaherstel. Biden kan winnen door de afkeer tegen Trump, de hulp van de demografie, de migratie van Reagan -republikeinen. Die overwinning kan zelfs heel groot worden volgens de peilingen want Biden-Harris kan Wisconsin, Michigan, Pennsylvania en Florida gemakkelijk terugwinnen, terwijl diverse andere staten ook wel eens van politieke kleur zouden kunnen verschieten (zoals Ohio, Texas, de Carolina’s, Georgia).

16 augustus 2020

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

 

Opnieuw een rustige week (VIX weer iets lager, maar het kan nog gemakkelijk lager), waarbij de aandelenbeurzen opnieuw wat oplopende koersen lieten zien. De S&P500 hikte tegen de all time high aan. De rente in de VS steeg opnieuw, zowel door iets meer geloof in economisch herstel als door veel harder stijgende inflatie dan verwacht en mede daardoor opnieuw oplopende ingeprijsde inflatieverwachtingen. Yardeni verklaarde de ‘bond vigilantes’ dood, vermorzeld door de centrale banken, maar misschien is dat prematuur.

Arbeidskosten per eenheid product zijn in 2020 in de VS heel hard gestegen, veel meer dan verwacht (eerste kwartaal ongeveer 10%, tweede kwartaal ruim 12%).

Goud en zilver onderbraken hun opmars met behoorlijke dalingen, maar ze vielen niet uit hun opwaartse trend. Zelfs Warren Buffett heeft een flinke portie goudmijnaandelen (Barrick Gold) ingeslagen. Ook bitcoins worden de laatste tijd weer flink duurder, op naar 50.000 hoor je de vermetelen al roepen.  

Biden koos toch voor Kamala Harris als kandidaat vicepresident, ondanks zijn aanvaring in de debatten waarbij hij bedremmeld geen antwoord wist op haar onverwachte aanval over schooltransport en weerstand van de linkerzijde omdat zij als procureur- generaal een ‘cop’ was. Zij was toch de gedoodverfde favoriet als vrouw, niet wit, niet te oud, niet te links en met voldoende politieke ervaring en charisma om over vier jaar president te kunnen worden. De linkervleugel van de democraten gaat knarsetandend toch met enig enthousiasme akkoord. Biden/Harris lijkt een goede kans te hebben om te winnen, maar zeker is dat beslist niet gezien de sterke beurzen en vooralsnog een goed economisch herstel. Werkgelegenheid, inkomen ex overheidssteun en industriële productie zijn nog lang niet op het niveau van voor corona, maar de detailhandelsverkopen al wel.

Trump moddert voort met chaotische presidentiële decreten. Uitvoering van zijn fiscale coronasteunmaatregelen stuit op veel praktische problemen, TikTok VS moet binnen 90 dagen verkocht worden, stemmen per post wordt bemoeilijkt door de post geen extra geld te geven, de handelsoorlog met China sleept zich voort. China importeert maar een fractie van wat was afgesproken, Hongkong verliest deels de bevoorrechte handelspositie.  

Het economische herstel in de VS na de rampspoed van maart en april was zeer sterk in mei en juni en sterk in juli, meer op een V lijkend dan ik verwacht had. De huizenmarkt is sterk door de lage hypotheekrente, maar er is toch wel snel oplopende leegstand op bepaalde plekken zoals Manhattan.

 

De arbeidsmarkt lijkt duidelijk te verbeteren, initial claims voor werkloosheid eindelijk onder 1 miljoen vorige week en minder andere corona-uitkeringen. Het vertrouwen van midden- en kleinbedrijf echter volgens NFIB brokkelde over juli iets af, teleurstellend.  Consumentenvertrouwen verbetert, University of Michigan was beter dan verwacht.

De Nederlandse economie kromp 8,5% in het tweede kwartaal, in de huidige tijden een ferme meevaller, even veel als de krimp van het corona-roekeloze Zweden, minder dan de ongeveer -10% van Duitsland en de VS, veel minder dan de -20% van het VK, de -18% van Spanje, maar meer dan in Denemarken en veel meer dan in Finland, het volgens peilingen het meest gelukkige land in de wereld.

beurzen zijn slecht als je de grote stijgers weglaat: je staat voor AAAP in de AEX

 

Ja, als je wat (het meeste)  omhoog gaat weglaat, dan gaat de rest omlaag (of stabiliseert). Zonder FANG-aandelen ben je de pisang.

Daarom zou Europa achterblijven bij gebrek aan technologie met verhaal.

Echt schaars zijn ze nu ook weer niet. In de AEX zitten de AAAP-aandelen (Adyen, Asmi, ASML, Prosus). Zonder AAAP (gemiddeld +40%) heeft de AEX (inclusief AAAP -8,5%, exclusief mag iemand anders uitrekenen (ik zie het graag terug als commentaar)) het bedroevend gedaan in 2020. Zonder AAAP ben je de Sjaak, sta je voor aap. Maar zelfs met AAAP staat de AEX al twee maanden zo ongeveer stil.

Adyen +93,6%

ASML +19,1%

ASMI +28%

Prosus  +19,3%

Net als in de VS staan voedseltoppers zoals Domino  tussen de tech, zoals in Nederland Just Eat Takeway (+20%).


9 augustus 2020

afgelopen week

 De enorme klap in Beiroet dreunt nog na, maar beroert de beurzen niet (wel Libanees pond afgelopen maand -60%)

Veel betere cijfers over groei van de werkgelegenheid in de VS dan gedacht. +1,8 miljoen banen, daling van werkloosheid tot slechts 10,2%. Minder mensen die onvrijwillig korter dan normaal werken. Ook daling van de brede werkloosheidcijfers. Ook eindekijk duidelijke daling van initial claims van werkloosheid, al is 1,2 miljoen nog steeds absurd hoog.

Dat houdt geen rekening met het enorme aantal pandemie-uitkeringen (als je dat zou doen, kom je op een werkloosheid van bijna 20%; continuing claims voor werkloosheid stijgen nog steeds, zij het niet snel). Jeff Miller meldt dat het birth/death-model wel eens tot overschatting van de banengroei zou kunnen leiden. Dat roept men steeds bij recessies, maar deze keer heft oldprof een goed argument: de respons rate is zo’n 3 tot 4% lager dan normaal en dat zou wel eens kunnen komen omdat er plotseling bedrijven failliet zijn gegaan. ADP zag maar +167.000 banen en dat is een ongebruikelijk groot verschil met de officiële cijfers (en dan past men bij ADP de methode aan waardoor de verschillen kleiner worden met BLS).

 

De S&P500 kon alweer een paar procent stijgen en zit nog maar 1% onder de all time high. Onvoorstelbaar bij zo’n enorme economische crisis, maar met de nodige moeite wel uitlegbaar via de enorme aankopen van centrale banken en de fiscale stimulering in de VS, waardoor het persoonlijk inkomen is gestegen. Minder consumptie en dus veel meer sparen en dat vindt zijn weg naar de beurzen waar de centrale banken met hun opkopen schaarste creëerden. Nieuwe beleggers zoals millennials kochten maar raak via o.a. Robinhood accounts. Optimisme over betere beurstijden na een vaccin (waarschijnlijk ten onrechte, want dan minder kopen van centrale banken en minder fiscale stimulering)

Europa blijft weer eens wat achter, ook al was de dollar afgelopen week eigenlijk niet zo zwak. De fratsen van Trump met Tiktok en andere Chinese sites met extra belastingdreigingen gaf maar een beperkte dreun aan enkele technologiebedrijven. Trump waarschuwde die klaplopers in Canada nog maar eens, het moet een keer ophouden dat grenzeloos profiteren van de goedgeefsheid van de VS in zijn ogen (idem Europa en NAVO-verplichtingen). Men gelooft ondanks het hoge (maar nu gelukkig wel weer afnemend) aantal nieuwe coronabesmettingen toch in flink herstel van de economie en het vertrouwen in een vaccin onder kerstboom of eerder is torenhoog geworden. Slechts even wat haperingen en dan weer nieuw herstel, al zou dat flink geremd kunnen worden door hogere belastingen na de verkiezingen (zowel bij Biden als Trump, invoering van een B.T.W. lijkt onvermijdelijk) en (mede daardoor) inflatievrees bij de FED als het economisch herstel krachtig zou zijn. Ik lees toch wel heel veel verhalen dat inflatie gaat oplopen bij goed herstel uit de coronacrisis (=koop goud en zilver).

Diverse high frequency data zijn veel minder slecht aan het worden in de VS (NewDealDemocrat, NDD blog). Autoverkopen duidelijk in herstel. Goed nieuws huizenmarkt. Men betaalt weer iets beter de hypotheeklasten. Nieuwe orders omhoog. De ISM’s waren goed (manufacturing 54,2 en non manufacturing 58,1, beter dan verwacht).


De winsten komen duidelijk meer beter dan verwacht dan normaal (winsten vallen bijna altijd vaak mee tegenover omlaag geprate winsten om zo een meevaller te creëren). Omzetten ook en marges ook beter dan verwacht. Winstverwachtingen een jaar vooruit daardoor opnieuw omhoog. Af en toe enorme afschrijvingen/ reserveringen, maar daar doet men iet moeilijk over (zie ING met enorme reserveringen, maar men zei erbij dat zonder erge tweede coronagolf dit ongeveer genoeg zou zijn en zelfs bij deze reserveringen maakte men nog steeds winst).

Volatiliteit daalt nog steeds, niet alleen bij aandelen, maar ook bij obligaties.

Credit spreads ongelooflijk laag, vertrouwend op de FED en hopend op niet al te veel faillissementen.

Republikeinen en democraten konden het niet eens worden over een nieuw steunpakket. Trump ziet nu zijn kans schoon om via presidentiële decreten zo veel mogelijk fiscale stimulering te geven en zo (door te laten zien dat hij de grote roerganger is die het genadebrood uitdeelt en die knopen doorhakt wat democraten maar niet lukt) een wit voetje te halen bij de kiezer. Republikeinen blij, democraten woedend. Trump maakt nog steeds een prima kans om herkozen te worden, vooral als de rally op de beurzen standhoudt en de opkomst laag zou zijn (Trump-aanhangers enthousiast over Trump, Biden-aanhangers niet zo enthousiast over Biden). Maar er dreigt Apple-flauwte (de FANG-aandelen zijn wel erg veel opgelopen, er is groeiende vrees dat bij een vaccin tech-aandelen een klap zullen krijgen) en september is vaak een gevaarlijke beursmaand.

 

2 augustus 2020

de afgelopen week

Weer iets oplopende koersen op Wall Street (`s middags oplopende koersen op woensdag tot en met vrijdag; mooie cijfers van technologie mammoeten hielpen), Europa blijft iets achter door de zwakkere dollar. De VIX liep flink verder terug en is nu in ongeveer overeenstemming met de recente volatiliteit (verdere daling wordt moeilijk). De balans van de FED lijkt weer te gaan groeien, maar niet zo hard als in de afgelopen kwartalen. FED en ECB houden hun rente laag, zijn royaal met QE, maar toch duidelijk minder scheutig. Weinig nieuws uit de vergaderingen van de FED en ECB. Men blijft bezorgd, maar wordt niet nog scheutiger.

De rente daalde in de VS, terwijl de inflatieverwachting opnieuw iets steeg, waardoor de reële rente opnieuw daalde tot record low. Dat sleurde dan weer de goudprijs omhoog, eveneens net tot een all time high (de verbanden van stijgende goudprijs met dalende reële rente, zwakke dollar en snel groeiende monetaire reserves zijn sterk). Er zijn veel mensen nu laaiend enthousiast over goud, maar ook zijn er meer mensen die goud gevaarlijk duur vinden. Goud ETF’s hebben een grote instroom, diverse centrale banken kopen goud, maar steeds meer juwelen worden omgesmolten.

De macro cijfers over juni laten overal zwak tot sterk herstel zien in de wereld. In de VS herstel retail sales, impending home sales flink hoger, nieuwe orders omhoog etc.). Maar de cijfers beginnen minder mee te vallen bij de verwachtingen. Consumentenvertrouwen toch niet zo sterk, initial claims voor werkloosheid toch wel erg hoog en Johnson Red Book same stores sales nog verder verzwakkend.  Over juli is het herstel in o.a. de VS minder duidelijk (meer last corona, angst voor na presidentsverkiezingen bezuinigingen), maar het herstel in Europa/ Pacific lijkt door te zetten (minder last corona, meer fiscale stimulering afgedwongen ondanks de vrekkige vier met Nederland in de leiding). IFO expectations was mooi.


Een en ander heeft geleid tot relatief sterke groeiverwachtingen ten opzichte van de VS in Europa en delen Azië en je ziet dat terug in een zwakkere dollar. 


Op het ogenblik lijken de coronacijfers voor de VS niet erg verder te verslechteren en is er in Europa in diverse landen wel enige verslechtering (ook in Victoria, Australië gaat het beduidend slechter)

De beurs heeft een en ander kennelijk gezien en verdisconteerd


De economische groeicijfers over het tweede kwartaal druppelen binnen en die zijn unprecedented slecht

(niet geannualiseerd) ongeveer -10% voor de VS en Duitsland tot zeer slecht (Frankrijk en Italië zo’n -12-14%) en abominabel slecht in Spanje (-18%).

De kansen van Biden lijken te verbeteren, terwijl hij bijna niets doet. Je ziet Trump vertwijfeld bijdraaien met bijvoorbeeld mondmaskers, minder hard ingrijpen bij BLM-protesten, uitstellen van verkiezingen. Er is een niet altijd even sterk, maar gemiddeld toch wel aanwezig geweest verband tussen betere kansen voor Biden en achterblijvende koersen van banken en farma.

De handelsoorlog tussen China en de VS moddert voort, met risico op nieuwe verslechtering.

In Nederland hebben veel deskundigen zich ingegraven tegen het gebruik van mondmaskers. Toch geeft juist een Nederlandse studie aan dat de combinatie van social distancing, handen wassen en mondmaskers zeer effectief kan zijn om corona te reduceren https://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1003166

Voorlopig lijkt corona nog lang niet onder controle en is de hoop gevestigd op een vaccin, dat over ongeveer een half tot een heel jaar op grotere schaal kan worden ingezet. Ook plastic gezichtsschermen worden meer gepromoot.