28 augustus 2020

Twee belangrijke speeches gisteren: Trump en Powell

 

Trump maakte duidelijk dat je niet moet gaan voor de democraten. Je moet gaan voor law & order, je moet de zwarte plunderende bevolking meer, niet minder in elkaar laten slaan door de politie, maar dan wel alleen in door democraten bestuurde steden.

Voor banengroei moet je bij Trump zijn, niet bij Biden c.s. Biden gaat de opgebouwde stukken van de muur weer afbreken en laat immigranten met miljoenen tegelijk het land binnenstromen, zo de banen afpakkend van nu nog hardwerkende republikeinse deplorables. Trump heeft het China-virus ongelooflijk succesvol bestreden in eigen ogen door tegen de wil van Biden in geen Chinezen meer toe te laten in Amerika. Met Biden krijg je nodeloze lockdowns en zal de economie te gronde gaan. Je moet niet toegeven aan viruswaanzin, buiten hoef je geen afstand te houden want vooral republikeinen zijn nauwelijks besmettelijk.

 De democraten zijn uit op het stichten van een marxistische sociale heilstaat en alleen Trump kan dit voorkomen, een president die volgens zijn trouwe volgelingen heel wat beter is dan Washington en Lincoln bij elkaar.

Mr. Trump also promised to create 10 million jobs, cut taxes further and increase manufacturing.

“Joe Biden spent his entire career outsourcing the dreams of American workers, offshoring their jobs, opening their borders, and sending their sons and daughters to fight in endless foreign wars,” Mr. Trump said.

Het schrikbeeld van hogere belastingen, wetteloosheid en miljoenen immigranten moet de stemmende kiezer in de armen drijven van Trump. Wie weet, de tijdgeest is echter dat de minderheden opstaan en deze zijn in de meerderheid (vrouwen, hispanics, zwarten, gekleurden, Aziaten. Gays, native Americans etc.). Maar heel het kiesstelsel van met name de VS is er op gericht dat minderheden haast niet kunnen of willen stemmen. D.w.z. de minderheid van de gevestigde belangen bepaalt vaak.  Trump en zijn kornuitjes vinden een overwinning van Biden met zijn socialistische maatjes zo ontoelaatbaar voor Amerika, dat Trump niet snel kan toegeven dat hij de verkiezingen verloren heeft, als dat het geval zou lijken.

///

Powell hield een vaag verhaal waar kwijlend naar was uitgekeken waarbij hij aangaf inflatie eigenlijk niet meer te willen gaan bestrijden in de komende vijf jaar. Een revolutionaire omslag in het beleid van de FED, het gaat nu eigenlijk alleen om bevorderen van de werkgelegenheid. De Phillipscurve is onzin gebleken. Het verband van inflatie met werkloosheid is anders, als het al bestaat. Werkloosheid kan te hoog zijn, maar nooit te laag (de oude theorie dat als de werkloosheid onder het natuurlijke werkloosheidsniveau komt er, inflatie komt is in de vuilnisbak gegooid; zo’n niveau is moeilijk te bepalen en bij verdere daling hoeft er geen inflatieprobleem te zijn) . De FED-gouverneurs hebben het licht gezien en verwachten de komende jaren geen stijging meer van de FED rente, iets dat nogal ongebruikelijk is. Ze zijn het eindelijk allemaal eens met Bullard, die vroeger helemaal alleen stond.

De lange rente steeg op dit verhaal. Wel weer met een stijgende beurs. Die positieve correlatie lijkt nog onaangetast. Er dreigt een nieuwe generatie bond vigilantes op te staan, nadat de oude generatie ontslagen dan wel bekeerd was tot het geloof dat de rente alleen maar kan dalen. Lower for longer probeert Powell in te ruilen in lower forever.  

Er begint nu een schrikbeeld bij conservatieven te ontstaan dat de FED bij totale omarming van alleen het doel van lage werkloosheid er van de democraten meer aan moet gaan doen om de werkloosheid bij minderheden te gaan verlagen, ervoor moet gaan zorgen dat het grote verschil in rijkdom tussen de witte en zwarte bevolking minder wordt (hoe de FED daar kan helpen, is me een raadsel).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten