16 augustus 2020

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

 

Opnieuw een rustige week (VIX weer iets lager, maar het kan nog gemakkelijk lager), waarbij de aandelenbeurzen opnieuw wat oplopende koersen lieten zien. De S&P500 hikte tegen de all time high aan. De rente in de VS steeg opnieuw, zowel door iets meer geloof in economisch herstel als door veel harder stijgende inflatie dan verwacht en mede daardoor opnieuw oplopende ingeprijsde inflatieverwachtingen. Yardeni verklaarde de ‘bond vigilantes’ dood, vermorzeld door de centrale banken, maar misschien is dat prematuur.

Arbeidskosten per eenheid product zijn in 2020 in de VS heel hard gestegen, veel meer dan verwacht (eerste kwartaal ongeveer 10%, tweede kwartaal ruim 12%).

Goud en zilver onderbraken hun opmars met behoorlijke dalingen, maar ze vielen niet uit hun opwaartse trend. Zelfs Warren Buffett heeft een flinke portie goudmijnaandelen (Barrick Gold) ingeslagen. Ook bitcoins worden de laatste tijd weer flink duurder, op naar 50.000 hoor je de vermetelen al roepen.  

Biden koos toch voor Kamala Harris als kandidaat vicepresident, ondanks zijn aanvaring in de debatten waarbij hij bedremmeld geen antwoord wist op haar onverwachte aanval over schooltransport en weerstand van de linkerzijde omdat zij als procureur- generaal een ‘cop’ was. Zij was toch de gedoodverfde favoriet als vrouw, niet wit, niet te oud, niet te links en met voldoende politieke ervaring en charisma om over vier jaar president te kunnen worden. De linkervleugel van de democraten gaat knarsetandend toch met enig enthousiasme akkoord. Biden/Harris lijkt een goede kans te hebben om te winnen, maar zeker is dat beslist niet gezien de sterke beurzen en vooralsnog een goed economisch herstel. Werkgelegenheid, inkomen ex overheidssteun en industriële productie zijn nog lang niet op het niveau van voor corona, maar de detailhandelsverkopen al wel.

Trump moddert voort met chaotische presidentiële decreten. Uitvoering van zijn fiscale coronasteunmaatregelen stuit op veel praktische problemen, TikTok VS moet binnen 90 dagen verkocht worden, stemmen per post wordt bemoeilijkt door de post geen extra geld te geven, de handelsoorlog met China sleept zich voort. China importeert maar een fractie van wat was afgesproken, Hongkong verliest deels de bevoorrechte handelspositie.  

Het economische herstel in de VS na de rampspoed van maart en april was zeer sterk in mei en juni en sterk in juli, meer op een V lijkend dan ik verwacht had. De huizenmarkt is sterk door de lage hypotheekrente, maar er is toch wel snel oplopende leegstand op bepaalde plekken zoals Manhattan.

 

De arbeidsmarkt lijkt duidelijk te verbeteren, initial claims voor werkloosheid eindelijk onder 1 miljoen vorige week en minder andere corona-uitkeringen. Het vertrouwen van midden- en kleinbedrijf echter volgens NFIB brokkelde over juli iets af, teleurstellend.  Consumentenvertrouwen verbetert, University of Michigan was beter dan verwacht.

De Nederlandse economie kromp 8,5% in het tweede kwartaal, in de huidige tijden een ferme meevaller, even veel als de krimp van het corona-roekeloze Zweden, minder dan de ongeveer -10% van Duitsland en de VS, veel minder dan de -20% van het VK, de -18% van Spanje, maar meer dan in Denemarken en veel meer dan in Finland, het volgens peilingen het meest gelukkige land in de wereld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten