24 augustus 2020

Trump: hij heeft zijn positieve kanten, hij heeft een grote aanhang

 

Trump wordt algemeen verketterd in Nederland (en in vele andere landen). Je wordt zo ongeveer verketterd als je zegt dat Trump ook goede dingen heeft gedaan. Ze kijken je dan verbaasd aan, hoe kan hij dat nou menen.

Trump is buitengewoon succesvol geweest in deregulering, er zijn veel nodeloze regels afgeschaft/ vereenvoudigd. Hij heeft een grote belastingverlaging doorgevoerd, waarbij o.a. de relatief hoge vennootschapsbelasting werd verminderd, zodat de VS weer iets concurrerender werd. Hij veroorzaakte een opleving van het vertrouwen van het bedrijfsleven. Daardoor was de groei in de VS relatief goed vergeleken met de rest van de westerse wereld. Hij heeft in de ogen van velen goede conservatieve rechters benoemd die niet al te erg conservatief bleken.

Trump is een wilde populist, maar heeft in de ogen van veel republikeinen het op veel punten goed gedaan. Men wil geen lockdowns waarmee Biden dreigt. Trump heeft nog steeds een grote aanhang.

Trump heeft bepaalde republikeinse waarden aangescherpt en veel (republikeinse) kiezers vinden dat een verbetering.

Trump heeft toegegeven aan democratische waarden door niet te bezuinigen op Obamacare en sociale uitkeringen.

Net als Reagan kwam hij weg met veel te grote overheidsuitgaven, veel te grote begrotingstekorten.

Trump vermorzelde republikeinse waarden zoals vrijhandel, politieman voor de hele wereld spelen: America First, laat andere landen maar voor hun defensie betalen. Stop de immigratiestroom die binnenlandse banen in gevaar brengt, die zo veel extra ondersteuning aan uitkeringen etc. kost. Beperk gezinshereniging en laat alleen de immigranten toe die Amerika echt nodig heeft. Limiteer de toegang. Bouw de muur. Stop de intellectuele diefstal van China en eis gelijke toegang. Stop de transformatie van de cultuur door immigranten richting iets niet ouderwets wits.

Trump was een ramp met de klimaatcrisis, coronabestrijding (maar scoort wel met vermijding van extreme lockdowns), (niet extreme) discriminatie van bepaalde bevolkingsgroepen. Zijn handelsoorlog met China gaat veel te onbesuisd. Hij heeft diverse maatregelen/ verdragen van Obama herroepen eigenlijk alleen maar omdat ze door Obama waren ingesteld, zoals het Iranverdrag. Hij heeft bepaalde politici die als schurken bestempeld zijn nieuw aanzien gegeven (Kim Yung Un bijvoorbeeld). Zijn aanhang vindt dat allemaal niet zo erg, ze zijn Trump trouw. Nee, het zal niet eenvoudig voor Biden zijn om voldoende kiezers te enthousiasmeren.

Overigens, dat massale per post stemmen gaat met behoorlijke kans inderdaad tot chaos leiden. Op de dag na de verkiezing zal , zo acht men nu waarschijnlijk, geen van de partijen toegeven dat ze verloren hebben. Er zal nog een hele tijd geteld worden.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten