9 augustus 2020

afgelopen week

 De enorme klap in Beiroet dreunt nog na, maar beroert de beurzen niet (wel Libanees pond afgelopen maand -60%)

Veel betere cijfers over groei van de werkgelegenheid in de VS dan gedacht. +1,8 miljoen banen, daling van werkloosheid tot slechts 10,2%. Minder mensen die onvrijwillig korter dan normaal werken. Ook daling van de brede werkloosheidcijfers. Ook eindekijk duidelijke daling van initial claims van werkloosheid, al is 1,2 miljoen nog steeds absurd hoog.

Dat houdt geen rekening met het enorme aantal pandemie-uitkeringen (als je dat zou doen, kom je op een werkloosheid van bijna 20%; continuing claims voor werkloosheid stijgen nog steeds, zij het niet snel). Jeff Miller meldt dat het birth/death-model wel eens tot overschatting van de banengroei zou kunnen leiden. Dat roept men steeds bij recessies, maar deze keer heft oldprof een goed argument: de respons rate is zo’n 3 tot 4% lager dan normaal en dat zou wel eens kunnen komen omdat er plotseling bedrijven failliet zijn gegaan. ADP zag maar +167.000 banen en dat is een ongebruikelijk groot verschil met de officiële cijfers (en dan past men bij ADP de methode aan waardoor de verschillen kleiner worden met BLS).

 

De S&P500 kon alweer een paar procent stijgen en zit nog maar 1% onder de all time high. Onvoorstelbaar bij zo’n enorme economische crisis, maar met de nodige moeite wel uitlegbaar via de enorme aankopen van centrale banken en de fiscale stimulering in de VS, waardoor het persoonlijk inkomen is gestegen. Minder consumptie en dus veel meer sparen en dat vindt zijn weg naar de beurzen waar de centrale banken met hun opkopen schaarste creëerden. Nieuwe beleggers zoals millennials kochten maar raak via o.a. Robinhood accounts. Optimisme over betere beurstijden na een vaccin (waarschijnlijk ten onrechte, want dan minder kopen van centrale banken en minder fiscale stimulering)

Europa blijft weer eens wat achter, ook al was de dollar afgelopen week eigenlijk niet zo zwak. De fratsen van Trump met Tiktok en andere Chinese sites met extra belastingdreigingen gaf maar een beperkte dreun aan enkele technologiebedrijven. Trump waarschuwde die klaplopers in Canada nog maar eens, het moet een keer ophouden dat grenzeloos profiteren van de goedgeefsheid van de VS in zijn ogen (idem Europa en NAVO-verplichtingen). Men gelooft ondanks het hoge (maar nu gelukkig wel weer afnemend) aantal nieuwe coronabesmettingen toch in flink herstel van de economie en het vertrouwen in een vaccin onder kerstboom of eerder is torenhoog geworden. Slechts even wat haperingen en dan weer nieuw herstel, al zou dat flink geremd kunnen worden door hogere belastingen na de verkiezingen (zowel bij Biden als Trump, invoering van een B.T.W. lijkt onvermijdelijk) en (mede daardoor) inflatievrees bij de FED als het economisch herstel krachtig zou zijn. Ik lees toch wel heel veel verhalen dat inflatie gaat oplopen bij goed herstel uit de coronacrisis (=koop goud en zilver).

Diverse high frequency data zijn veel minder slecht aan het worden in de VS (NewDealDemocrat, NDD blog). Autoverkopen duidelijk in herstel. Goed nieuws huizenmarkt. Men betaalt weer iets beter de hypotheeklasten. Nieuwe orders omhoog. De ISM’s waren goed (manufacturing 54,2 en non manufacturing 58,1, beter dan verwacht).


De winsten komen duidelijk meer beter dan verwacht dan normaal (winsten vallen bijna altijd vaak mee tegenover omlaag geprate winsten om zo een meevaller te creëren). Omzetten ook en marges ook beter dan verwacht. Winstverwachtingen een jaar vooruit daardoor opnieuw omhoog. Af en toe enorme afschrijvingen/ reserveringen, maar daar doet men iet moeilijk over (zie ING met enorme reserveringen, maar men zei erbij dat zonder erge tweede coronagolf dit ongeveer genoeg zou zijn en zelfs bij deze reserveringen maakte men nog steeds winst).

Volatiliteit daalt nog steeds, niet alleen bij aandelen, maar ook bij obligaties.

Credit spreads ongelooflijk laag, vertrouwend op de FED en hopend op niet al te veel faillissementen.

Republikeinen en democraten konden het niet eens worden over een nieuw steunpakket. Trump ziet nu zijn kans schoon om via presidentiële decreten zo veel mogelijk fiscale stimulering te geven en zo (door te laten zien dat hij de grote roerganger is die het genadebrood uitdeelt en die knopen doorhakt wat democraten maar niet lukt) een wit voetje te halen bij de kiezer. Republikeinen blij, democraten woedend. Trump maakt nog steeds een prima kans om herkozen te worden, vooral als de rally op de beurzen standhoudt en de opkomst laag zou zijn (Trump-aanhangers enthousiast over Trump, Biden-aanhangers niet zo enthousiast over Biden). Maar er dreigt Apple-flauwte (de FANG-aandelen zijn wel erg veel opgelopen, er is groeiende vrees dat bij een vaccin tech-aandelen een klap zullen krijgen) en september is vaak een gevaarlijke beursmaand.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten