1 januari 2023

2023 kan uiteindelijk meevallen

 Wat zaten we allemaal flink fout met wat 2022 zou brengen. Niemand zag de (enorme uitbreiding van de) oorlog in Oekraïne, ook al kon je aan de te lage leveringen van aardgas zien dat Rusland iets naars aan het plannen was. We dachten dat de inflatie maar een beetje verder op zou lopen en dan weer gaan dalen. Dat dalen gebeurt nu, maar wel na een heel veel meer oplopen van de inflatie dan verwacht. En daardoor steeg de rente veel meer dan verwacht. 2% rente FED, meer zou toch niet kunnen , want dan gaat de FED verlies lijden en gaan de politici steen en been klagen. Dus was toch wel een veel hogere rente mogelijk. De politici klagen nog niet, de democraten zijn blij dat ze hun inflation reducton spending plan van enorme omvang ter stimulering van o.a. groene investeringen erdoor kregen. Pas als de hoge rente reden is voor de congresleden om elke extra uitgaven te torpederen, zullen de democraten hun gal gaan spuwen op Powell c.s.

De huidige consensus lijkt dat de koersen sinds oktober te veel zijn opgelopen, dat de minieme daling van de inflatie te uitbundig is verdisconteerd in hogere koersen en dat je meer moet geloven in de vreselijke plannen van de centrale banken. Dus een flinke recessie met veel lagere winsten dan nu verwacht en nooit meer herstel van de groei tot de niveaus van voor 2020, de wonderjaren van Trump voor de stijging van het reële beschikbare inkomen (na belasting) in de VS. Onze Knot van de ECB legde als kerstboodschap nog een schepje bovenop de snode plannen van Lagarde om de ECB de rente nog diverse keren met 0,5% te verhogen. Wij morons, zo lang als we thuis de gaskraan niet uitdraien, blijven ze de rente verhogen  Europa stort in, China lijdt onder corona en de dollar wordt sterker waardoor de winsten in dollars in het buitenland wegkwijnen.

Ik zie gelukkig ook wel wat gunstigere zaken. De inflatie daalt hard en dat gaat ervoor zorgen dat centrale banken hun te hoge voorspellingen voor inflatie moeten verlagen. Ondertussen zwakt de economische groei geleidelijk af en zien ze meer politieke druk komen om weer wat aardiger te worden (presidentverkiezingen 2024 in de VS bijvoorbeeld). In 2024 moet de rente van de centrale banken echt lager zijn, want anders zwaait er wat. En dat kan zonder gezichtsverlies, want de inflatie is lager dan voorspeld en de economische groei ook (want centrale banken mogen geen recessie voorspellen, dat is een self-fulfilling prophecy). 

Goldman Sachs ziet helemaal geen recessie in de VS. Dat is wel erg optimistisch, maar geeft wel aan dat er geen verschrikkelijke recessie aan hoeft te komen,, meer iets als 1990/1991. (Qua beurs is er overeenkomst: na een plotselinge val in 1987 kwam er een korte cyclus, die al brak in1990, nu dus onverwachte val 2020 met onverwacht korte opleving tot 2022/23)..Goldman Sachs stelt dat de arbeidsmarkt nu gunstiger is: de terugval komt vooral in vacatures en niet zo zeer in ontslagen. We hebben de fiscal cliff al gehad, er komt zelfs weer iets extra stimulering voor de groene golf. Zelfs in Europa. Groene energie is nu erg concurrerend met aardgas. Ook de monetaire klif lijkt snel voorbij. Nog maar even renteverhogen, dan pauzeren en verlagen. Dat is heel wat beter dan 2022. D.w.z. na 6-9 maanden ziet het monetaire plaatje er veel beter uit.  In China gaat het beter door minder corona en meer monetaire stimulering. In Europa gaat het beter dan verwacht omdat men minder gas verbruikt en het consumentenvertrouwen aan het herstellen is (van erbarmelijke niveaus).

En dan de winstverwachtingen. Die vallen gewoonlijk tegen. 5% voor een jaar is al beter dan normaal en voor een recessiejaar is een tegenvaller van 12-20% normaal. Iedereen roept dat de winsten gaan tegenvallen. Dat zit dus al behoorlijk in de prijzen. Het valt alleen tegen als we toch een vreselijke recessie krijgen of als er geen herstel komt in 2023. De winstverwachtingen voor de eerste drie kwartalen van 2023 staan erg onder druk, maar die voor het vierde kwartaal houden goed stand. Men ziet kennelijk economisch herstel na het derde kwartaal en dat zou goed kunnen. 

D.w.z. de pessimisten lijken nog even met hun nare narratief te scoren, maar in de tweede helft van 2023 gloort toch beslist hoop.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten