22 januari 2023

markt moet het zeggen

Weer terug van even wat zon opsnuiven in Malaga en omgeving. 18-20 graden en heel veel zon. De rots van Gibraltar voor de helft beklommen (te veel wind voor kabelbaan om ons naar boven te brengen). Dat was behoorlijk vermoeiend, maar ging toch nog best. Michael's cave gezien en vooral de aapjes en fenomenale panorama's. De bloemenzee van het enigszins oude deel van Estepona. De beelden van Dali in Marbella. De kastelen van Malaga. etc.

 De beurzen, vooral de S&P500, staat aan te hijgen tegen belangrijke barrières. We staan dicht bij het 40 weeks gemiddelde van de S&P500 en op het hoogste punt van de neergaande trend sinds begin 2022. Chartisten zijn hoopvol door een verbeterende breadth (bijvoorbeeld dat van Walter Deemer). Maar de VIX staat weer rond de 20 en dat hoort in de huidige situatie van gal spuwende centrale banken over nog steeds te hoge inflatie en te lage werkloosheid en te goede financial conditions te betekenen dat veel verdere daling van de volatiliteit, de belangrijkste meter voor de angst (al begint men hier aan te twijfelen) niet waarschijnlijk is. 

Vooralsnog denk ik dus niet dat er een duidelijke uitbraak naar boven komt voor de S&P500. Maar het kan. De signalen van de technologiesector lijken voorlopig nog goed. De Nasdaq doet het weer beter dan de S&P500 en de Dow. Losers zoals Just Eat Takeaway en ARKK herstellen. Cyclische aandelen doen het eigenlijk best goed voor de huidige matige economische vooruitzichten.

Het jaar is begonnen met de gedachte dat het eigenlijk Goldilocks gaat: de economische verwachtingen verslechteren minder dan verwacht, de financial conditions zijn verbeterd ondanks de laatste renteverhogingen, de inflatie daalt flink, iets harder dan verwacht en dat kan nog even voortduren. De grondstoffenprijzen voor voedsel zijn voldoende gedaald om te geloven in lagere retail voedsel prijzen. De aanbodproblemen zijn opgelost. De voorraden zijn te hoog en dat drukt goederenprijzen. De afzwakking van de huurstijging wordt steeds duidelijker, vooral in de CPI vanaf half 2023. Er zijn wat inflatiewolkjes voor 2024 als het herstel in China te sterk wordt en er geen recessie komt in 2023 in de VS. De benzineprijzen kunnen wat gaan stijgen. Wat doet Poetin met de gasleveringen? Gaat Biden de strategische oliereserves snel weer aanvullen? 

De grote Amerikaanse technologiebedrijven met Apple voorop lijken kwetsbaar. Microsoft en Google moeten zwaar investeren in generative Artificial Intelligence, iets dat dan voorlopig geen extra winst lijkt op te leveren. Uiteindelijk natuurlijk wel, want we lijken te zijn gegaan van het IT-tijdperk naar het AI-tijdperk te gaan. 

In de VS daalt het aantal banen in de technologie-, farmacie- en financiële sector en stijgt vooral in de zorgsector en auto-industrie. Ook nog even in de bouw (piek aantal woningen in aanbouw), maar dat gaat omslaan natuurlijk. 

In Japan zien ze een in volume groeiende export waar ze minder geld voor krijgen en een krimpende import waar ze meer voor moeten betalen. Dat zet de yen en de BoJ onder druk. De BoJ moet te veel kopen om het renteplafond te handhaven en dat zal wel verhoogd moeten worden.

In China zet men nu vol in op meer economische groei. Een veel ruimer monetair beleid. Hulp voor de vastgoedsector. De technologiesector mag weer te veel groeien, men bekommert zich niet meer over kindrzieltjes die te veel verslaafd raken aan computerspelletjes.  Men wil weer meer exporteren.

De Europese Unie heeft weer een positieve handelsbalans, ondanks de hoge prijzen voor energie (gelukkig wel veel gedaald van top en nu nog maar drie keer zo duur dan we gewend waren).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten