27 maart 2011

een bubbel in Chinese postzegels?De afgelopen dagen ben ik naar de Nederlandse postzegelveiling in Weesp geweest. Dat geeft een klein beetje beeld van wat er in de wereld gaande is. Als de dollar heel zwak is dan verkopen de Amerikanen in Europa hun postzegels bijvoorbeeld (nu is dit niet het geval). Na de eenwording had je een hausse in Duitse zegels en nu zijn die zwaar in de aanbieding. Nu is vooral het Engelse Gemenebest zeer gevraagd, maar dat is niets vergeken met China.

Je ziet wat in de mode raakt: postzegels van opkomende landen en vooral China. Als de kavels van China aan de beurt komen dan zie je dat ineens driftig naar China gebeld wordt en daar bieden ze (daar midden in de nacht) alle westerlingen uit voor Chinese postzegels. Het beruchte postzegeltje van een aapje (een nieuwjaarswenszegel, zie plaatje) bracht maar liefst € 1200 op (zes maal de cataloguswaarde van Yvert; dat is bubbelachtig: op het hoogtepunt van de postzegelhausse in Nederland bood men 120% van de cataloguswaarde; nu bied je voor een verzameling 5 tot 10% van de cataloguswaarde en voor de topstukken 25% van de cataloguswaarde) op het postkantoor kostte dit zegeltje twee eurocent, ik ken geen aandelen die een hoger rendement opbrachten dan als je dit zegeltje op het postkantoor gekocht had). Een serietje van Mao, lang niet de duurste serie van China, zie plaatje, bracht ruim € 3000 op, ongeveer drie keer de cataloguswaarde (ter vergelijking: de duurste postzegel van Nederland de tien gulden nummer 101 brengt ongeveer € 350 op).

Er blijven steeds minder Chinese postzegels achter in het Westen. Dat was vroeger anders. Tijdens de Culturele Revolutie was postzegels verzamelen bourgeois en als je hierop betrapt werd kon je dat duur komen te staan. Postzegelverzamelingen werden verbrand/ weggegooid om dit risico te vermijden. De postzegels die uitkwamen in die tijd werden daarom hoofdzakelijk gekocht door westerlingen. Die waren dus erg zeldzaam en je ziet dat kleine verzamelingen met enkele van die goede series uit de jaren zeventig nu vele duizenden euro's opbrengen. Chinezen zijn nu al decennia bezig westerlingen die serietjes af te troggelen en dat begint tegen de steeds hogere prijzen heel aardig te lukken.

Bij verzamelingen trekken snel stijgende prijzen veel nieuwe verzamelaars. Iedereen wil zijn kruimeltjes meepikken en zelfs in het Westen zie je nu fanatieke bieders op Chinese postzegels. Dat doen ze alleen in de hoop er geld aan te verdienen, Chinese postzegels zijn meestal heel lelijk (de laatste jaren is dat wat beter, maar die zegels zijn goedkoop want en masse gekocht door Chinezen).

Wat de prijzen van postzegels als dat aapje extra doet oplopen is dat het als verzamelaar van Chinese postzegels extra standing geeft als je er meerdere, zeg vijf van die zegels hebt. Dus voorlopig is de vraag nog onverzadigbaar en zullen de prijzen nog bubbeliger worden. Maar dan komt de val en vindt men het bezit van één aapjespostzegel ineens al te veel. Dan zullen de prijzen vreselijk kelderen.

De veilinghouder smeekte ons westerlingen om Chinese postzegels ter veiling aan te bieden. Veel gelach in de zaal. Ik denk dat ik over een paar jaar mijn verzameling China eens weg ga doen en van de opbrengst met zijn tweeën een maand op vakantie ga naar Australië met eventueel een tussenstop in China/ Hongkong.

10 opmerkingen:

 1. In de nieuwe Michelcatalogus staat het aapje nu € 1600.
  Dat is nog steeds veel te weinig gezien de veilingprijzen (zelfs voor zeer dure zegels krijg je meestal niet meer dan 25-35%)
  De postzegels van China van na 1990 staan eigenlijk nog maar heel weinig in de catalogus, veel lager dan bijvoorbeeld de series van HongKong.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goh, ik heb een boek vol chinese postzegels. Begin jaren '80 in China gekregen van een Chinees.

  Dat aapje zit er ook bij!

  Waar laat je zoiets taxeren?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
  2. Zou ik even naar http://www.pzhcrimpen.nl gaan. Topprijzen!

   Verwijderen
  3. Tot mijn verbazing waarschuwen ze daar behoorlijk voor dalende prijzen, al zijn ze op lange termijn heel positief (Chinese postzegels hebben het veel beter gedaan dan chinese aandelen).

   Verwijderen
  4. inde dierentuin ,flauwekul ,er zijn 1,2 miljard chinezen dat is dus 1200 miljoen wanneer 1promille verzamelt dat zijn er dus 1,2 miljoen dan worden de zegels alleen maar duurder en waarschijnlijk nooit goedkoper ten eerste van elke zegel zijn er geen miljoen ,ten tweede er komen dagelijks chinese miljonairs bij ,ze de chinesen kopen alles wat chinees is ook veel porcelein ,hier in nl aangeboden voor 100 op ebay voor 1000,voorbeeldje een "fragon"kost ;catalofuswaarde gebruikt 0,85 ct wordt ingekocht voor 5 euro en verkocht voor [met mooie stempel ] 75 euro das 1000 procent meer dus dat aapje gaat nog meer kosten wanneer ik hem had beneden 3000 werd die niet verkocht ,wat wanneer de economie aantrekt ,al die oppotters die straks hun geld laten rollen een inflatie van heb ik jouw daar het is wachten op de 50 + en de gtisaards dat ze de knip weer open doen dan kost dat aapje 5000 en of dat nu dollars of euro,s zijn 3 magere jaren zijn voorbij ,nog 4? mensen worden flauw van bezuinigen de benzine wordt toch ook betaald? kun je net zo goed in benzine beleggen het kwartje van kok? ; wie ,welke kok wat is een kwartje dat is al een autorijdende generatie geleden 1 gulden ,1 florijn een ducaat wat zijn dat ?de chinese postzegel is wat gedaald ,maar sommige zegels zie ik al bijna nooit meer mao gymnast eerste dragons cult revo ,kijk in ned waren de "grote verzamelaars in de 70 jaren "dat is 40 jaar geleden die verzamelaars toen gemidd 40 zijn al overleden of dement dus enorm aanbod ik kocht vroeger nr1 ned voor 30 gulden niet eens mooi nu 1!!!!! euro

   Verwijderen
  5. de oplagen van Chinese postzegels zijn voor zo ver ik gehoord heb helemaal niet zo klein. Ik heb liever een echt zeldzame zegel van landen in bijvoorbeeld Latijns Amerika voor 1 euro als een duizend keer minder zeldzame zegel van China.
   Bubbels zijn heel gewoon bij postzegels, denk aan de hoge prijzen van Europazegels een paar jaar geleden of rond 1980 de hoge prijzen voor Nederlandse postzegels en FDC's.

   Ook Chinese postzegels kunnen in prijs omlaag, net als Chinese aandelen. Voorlopig denk ik dat de waarde van Chinese postzegels nog hoger kan worden dan ze nu al zijn, maar een terugval van 80% van de waarde van Chinese postzegels over enige jaren in reële termen houd ik voor goed mogelijk.

   Verwijderen
 3. als je zo goed materiaal hebt als dat aapje, dan is het iets voor een postzegelveiling. Corinphila in Amstelveen bijvoorbeeld (heemradsiaan 100)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb geen idee of het een goede collectie is. Heb het eigenlijk gisterenavond voor het 1st bekeken. Heb ook geen idee van waarde van postzegels. Al deze zegels zijn in elk geval van voor 1983. Het gros is gebruikt, (het aapje trouwens niet), maar in goede conditie. Veel leuke plaatjes. Ook veel van Mao. Bedankt voor de tip. Ga er snel eens langs. Ik brand van nieuwsgierigheid.

  BeantwoordenVerwijderen