31 maart 2011

Tepco/ Ierland bom onder de credit markt


TEPCO kan rekening krijgen van 11 Triljion yen ($133 miljard), bijna € 100 miljard om de kernschade op te ruimen volgens BAML.
Oplossing binnen 2 maanden: dan slechts 1T yen schade
6 maanden: 3T schade
Bij 10-11T denkt men dat Tepco aan moet kloppen bij de faillissementrechter

Bloomberg: Tepco Shareholders May Be Wiped Out After Nuclear Crisis (1)(http://noir.bloomberg.com/apps/news?pid=20602005&sid=aUOruHvHDgDI)
De Bloombergtitel (1) geeft aan dat er nog heel wat vervolgen geschreven gaan worden over het drama van Tepco.

De marktwaarde van Tepco daalde van 3.5Triljion naar 0,8Triljion yen (-77%). De bezittingen waren 13,8Trilion yen (nu dus aanzienlijk minder) bij schulden van ongeveer 10T yen (niet minder geworden; lijkt wel een beetje op halve omvang van staatsschuld klein Europeriferieland) en cash van 0,7Triljion yen.

Het is een blinde gok wat de schade gaat worden en in hoeverre die door Tepco betaald moet worden. Het kopen van aandelen Tepco is daarmee ook een blinde gok geworden: je kunt alles verliezen, maar ook meer dan 100% winnen en uiteraard ook alles wat er tussenin zit. Zo lang niets verstandigs is te zeggen over hoe lang de nucleaire ellende aanhoudt en in welke mate de Japanse overheid Tepco van de claims gaat verlossen is het een ondoenlijke zaak de beleggingsmerites van Tepco te beoordelen (het enige dat je kunt zeggen is dat de risico’s heel groot zijn).

De rente op schuldpapiertjes van Tepco hebben nog niet helemaal Portugees/ Iers/ Griekse niveaus bereikt, maar dat kan nog komen.
Ondertussen is ierland hard aan aan het sturen op defaults voor hun bankleningen.

Die twee vuiltjes maken de outperformance van credits ten opzichte van staatsleningen ineens onzeker.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten