1 maart 2011

Olieprijsstijging weer slecht voor beurs


Het plaatje hierboven laat de correlatie zien tussen de dagelijkse stijging van de olieprijs en die van de S&P500 (over een rollende periode van 20 dagen).
Sinds de kredietcrisis zagen we een positieve samenhang tussen stijgende olieprijzen en stijgende aandelenkoersen. Dat kwam, omdat stijgende olieprijzen een teken waren van een verbeterende economie en uiteraard ook goed waren voor de winsten van oliemaatschappijen.
De laatste maand, sinds het uitbreken van de Jasmijnrevolutie, zien we het verband negatief worden. Stijgende olieprijzen zijn nu een teken van onrust in het Midden Oosten, angst voor wegvallende olieproductie en daarom weer negatief voor de beurzen.
Weer, want dat negatieve verband tussen hogere olieprijzen en aandelenkoersen kwam vaak voor sinds de eerste oliecrisis.
Als de correlatie tussen olieprijzen en aandelenkoersen zeer negatief wordt, zoals in het ergste deel van de kredietcrisis of de oliecrisissen, dan zal dat leiden tot flink lagere beurzen. Voorlopig lijkt de correlatie gelukkig weer wat minder negatief te worden, maar nieuwe angsten over Saoedi-Arabië/ Iran kunnen de broze ombuiging in de trend van het plaatje weer tenietdoen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten