23 maart 2011

Japan: de flyjin komen terugo De Bank of Japan gaf vandaag voor het eerst geen extra liquiditeit, omdat het kennelijk niet nodig was
o TEPCO heeft eind deze maand voor $ 25 miljard te financieren. Dat staat nog los van de $ 12,5 miljard nodig voor reparatie schade kernramp. Banken en trusts willen wel financieren tegen flink hogere rente, zo lijkt het, maar zo niet dan is dat penibel voor TEPCO.
o De regering stelde de aardbeving/ tsunamischade naar boven bij van $ 200 miljard naar $ 300 miljard (eerste schatting was $ 100 miljard, de trend is niet erg goed). Dit moet in drie jaar gerepareerd worden.
o De beurs kreeg een klein klapje toen de berichten over te radioactief kraanwater en vissen de markt overspoelden.
o Het licht ging weer aan in kerncentrale nummer 3, maar de koelsystemen zijn nog niet heraangesloten op de nieuwe elektriek.
o Chipsfabrikanten brengen hun productie in de getroffen gebieden langzaam weer op gang. Onbetrouwbare elektriciteitsproductie is de grootste hinderpaal bij uitbreiding productie.
o Men zal flink op TEPCO/ regering blijven mopperen, nu steeds meer nieuws loskomt over in de wind geslagen waarschuwingen voor problemen met kerncentrales. Problemen bij oude centrales werden terzijde geschoven, voortgeschreden kerninzicht werd alleen toegepast op nieuwe centrales.
o Expats gaan voorzichtig weer terug aan het werk in Japan. De ergste paniek is aan het wijken. Expats heten nu flyjin in plaats van gaijin, altijd nog beter laffe angsthaas dan verrader die collega’s in de steek laat als de nood het hoogst is. Voor Japanners zijn bedrijf en gezin bijna even belangrijk, voor flyjin gaat gezin echt flink voor.
o Toiletpapier en melk zijn nog steeds schaars.
o Japan is goedkoop, maar zonder twijfel minder waard dan voor de aardbeving, even wachten op betere berichten over herstel elektriciteitsproductie/ afnemende stroom over nucleaire hysterie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten