27 maart 2011

Beren geven het tijdelijk op: bedrijven geven weer geld uit


De beren klagen dat de beurs niet verder omlaag is gegaan op de ramp in Japan, de onzekerheid over de olie, het Wsten dat in de Libische oorlog gerommeld is, het dalende consumentenvertrouwen in de VS, het de facto faillissement van Portugal, Ierland en Griekenland (in Buitenhof door het CPB als bijna zekerheid afgedaan), overheden die de broekriem aanhalen en zo de groei verkwanselen (zoals krugman in een niet aflatende serie columns in de New York Times aanhaalt, vooral die domme Europeanen die hun tejorten zo omlaag brengen krijgen de wins van voren). De ECB gaat de rente verhogen en de FED begint ook al wat geluidjes te laten horen dat men minder royaal wordt.

Kennelijk zijn er gunstige dingen die de beren over het hoofd zien.
Belangrijk was dit het bovenstaande plaatje van Strategas waarin je kunt zien dat het bedrijfsleven in de VS veel cash heeft gegeneerd in het vierde kwartal en het gat dat door de Kredietcrisis in de gewenste cash was geslagen eindelijk voldoende heeft goed gemaakt. Het bedrijfsleven is in het eerste kwartaal van dit jaar meer haast gaan maken met het uitgeven van dat overtollige geld.
In de eerste plaats wil men goedkope overnames doen. T-Mobile werd als smakelijk hapje gezien door ATT (en in Barrons vond men die $ 39 miljard een koopje bij berekende besparingen van $ 40 miljard).
In de tweede plaats is men royaler met dividenden aan het worden. Vooral de banken gaan in de VS weer flink dividend uitkeren (bijna elke bank kreeg de goedkeurng hiervoor van de FED). Maar ook technologiebedrijven als Cisco beginnen met dividenden uit te keren. Goede stijging van dividenden is belangrijk voor de beurs.
In de derde plaats is men meer gaan investeren, dan nog wel niet in de bouw, maar zelfs dat zal nog wel komen over enige tijd.

De bulls zien nog steeds mooie winststijgingen op ons afkomen, het gaat goed met de daling van de initial claims voor de werkloosheid in de VS. De prudenten zien veel waarde in health care, stables, energy, telecom.
De financials en home builders moeten eerst een wat betere huizenmarkt zien voor een goede performance (de homebuilders lijken dit nu inderdaad te zien). Als Benderly gelijk heeft komt die periode van een betere huizenmarkt eraan. Laten we hopen dat hij gelijk heeft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten