25 maart 2011

stress loopt uit de markt (1): correlaties


Het bovenstaande plaatje geeft aan hoe de samenhang was tussen grondstoffenprijzen en aandelen. Daarvoor heeft data stream de correlaties over een rollende periode van 20 dagen (vier handelsweken) berekend.
De zwarte lijn geeft de correlatie aan tegen aandelen Global Energy en de Goldman Sachs Commodity Index. In normale goede tijden sinds de kredietcrisis is die correlatie torenhoog, maar als er stress komt in de commodity prijzen dan gaan aandelen en grondstoffen het anders doen. De stijging van de olieprijzen werd te erg en ging de economische groeiverwachtingen drukken waardoor de risicopremie van aandelen omhoog moet en olieaandelen achterbleven bij de olieprijzen.
Door Libië ging de correlatie even naar 0, maar nu wordt de stijging van olieprijzen weer als ondubbelzinnig goed voor energieaandelen gezien door de markt.

De rode lijn geeft de rollende correlatie weer tussen de dagelijkse opbrengsten van de S&P500 en de olieprijs (Brent). Die was diep negatief, maar vliegt nu weer naar 0. De markt kan kennelijk leven met deze olieprijzen, nu de stijgende trend afgebroken lijkt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten