21 maart 2011

Japan in recessie en in verlammende paniek




Ook als de nucleaire paniek uiteindelijk op weinig gebaseerd lijkt, slecht aangepakt door Tepco (in WSJ staat een artikel dat Tepco geen zeewater wilde inzetten om hun bezittingen te beschermen, pas nadat de eerste minister datbeval ging men een halve dag later over tot inzet van zeewater om te koelen; als men meteen met zeewater was gaan koelen, was een en ander niet zo uit de hand gelopen) krijgt Japan te maken met een economische recessie.
WSJ had bovenstaande consensus voorspelling. Eerst zakt de groei weg (en vermoedelijk meer dan de consensus aangeeft) en dan komt er een flink herstel.

Het WSJ artikel Panic Could Do More Damage to Global Growth than Japan's Earthquake (http://online.wsj.com/article/SB10001424052748703292304576212023036850568.html) geeft terecht aan dat een en ander slechter kan gaan uitpakken als de paniek te groot blijft. De huidige verlamming moet snel ophouden, anders moet de groei in de hele wereld naar beneden worden bijgesteld.
Beurzen moeten dan langduriger een hogere risicopremie hanteren (=koersdaling, moeizaam koersherstel). Die hogere risicopremie dreigt ook al een langdurige druk op de koersen uit te oefenen omdat de problemen in het Midden Oosten en de Europeriferie niet op korte termijn verdwenen zijn (al gaat het nu wel goed met Italië en Spanje en lijkt ook Griekenland minder klem te zitten (maar Portugal zinkt in het moeras)).

De voorkant van de Economist wijst erop dat de paniek over Japan en vooral de kernramppaniek nu vermoedelijk op zijn hoogtepunt staat.
Zorgelijker is bijna dezelfde voorkant van Barrons waar Jan en alleman (inclusief Warren buffett) adviseert om Japanse aandelen te kopen.

Op het blog Business Insider (http://www.businessinsider.com/altucher-media-apology-2011-3) haalt Altucher uit naar al die bangmakerij voor nucleaire rampen. Ik hoop dat hij gelijk heeft.

Het blog Zerohedge had van ZAMG plaatjes hoe de radioactiviteit van Xenon 133 zich de komende dagen en weken over de hele wereld aan het verspreiden is. De westkust van de VS is nu bereikt en over een tijdje is ook Europa aan de beurt om ondergedompeld te worden in een radioactief bloedbad, aldus de alarmisten (http://www.zerohedge.com/article/xenon-133-dispersion-animation-radionuclide-has-blanketed-entire-united-states) en http://zamg.ac.at/aktuell/index.php?seite=1&artikel=ZAMG_2011-03-21GMT10:22

Geen opmerkingen:

Een reactie posten