22 maart 2011

Inflatieverrassing VS in de maak, maar Taco Bell prijsstijging veroorzaakt geweldInflatieverrassing april-mei in de maak: lagere inflatie in de VS
De flinke stijging van de inflatie roept wat vragen op: waarom gaat de totale inflatie vermoedelijk de komende maanden zo weinig omhoog terwijl de kerninflatie stijgt en de grondstoffenprijzen stijgen?

Benderly had daar een goed antwoord op: de seizoeninvloeden in de VS op de CPI van hogere benzineprijzen zijn groot. In maart is dat 6%, dus de 9% die we nu achter de kiezen hebben leidt tot slechts 3% benzine- inflatie voor het seizoen gecorrigeerd (en die 3% leidt tot 0,15% hogere totale inflatie). In april worden benzineprijzen geacht met 4% te stijgen en in mei met 5,7%. Met een beetje geluk blijven de benzine prijzen stabiel of dalen ze zelfs een beetje en dat betekent dat de totale inflatie kan dalen, doordat de benzineprijzen niet stijgen.

Benzine gaat helpen, maar de kerninflatie ook. De driemaandstrend ligt te ver boven de jaartrend en dat wordt bijna altijd gecorrigeerd doordat de driemaandstrend onder de jaartrend komt na een paar maanden.

N.B. Deflatie komt er niet, daarvoor zijn de diffusie-indexen van inflatie te inflatoir: steeds meer componenten van de CPI stijgen.
Anecdotisch bewijs:
In San Antonio is een bezoeker aan Taco Bell helemaal door het lint gegaan (WNYT.com – Police: Angry Taco Bell customer fires at officers). Uit kwaadheid over de enorme inflatie van burritos (van $0,99 naar $1,49)ging hij zijn geweer ledigen op het bedienend personeel en later op de politie en maakte hij er een totale drie uur durende veldslag met traangas etc. van toen hij zich terugtrok in een hotelkamer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten