4 maart 2011

UBS: dan maar 30 jaar Italiaanse voor inflatie geïndexeerde obligaties

Vanmiddag kwamen er een paar mensen van UBS bij ons langs voor de strategie met Europese obligaties. Zoals populair ziet men ineens minstens drie renteverhogingen van de ECB dit jaar, terwijl men er eerst hooguit een zag. Het verhaal van gepaste somberheid over de Euroese politiek die vast niet op tijd alles geregeld zal hebben met financiering van de PIGS.
Zijn compaan was echter optimistischer. Koop toch gewoon 30 jaar Spaanse staat of nog beter 30 jaar Italiaanse voor inflatie geïndexeerde obligaties. Je wordt dan in edere geval goed betaald voor je risico's. 3,5% reële rente, dat is erg mooi (als het tenminste uitiendelijk betaald wordt). De kans op wanbetaling zag hij als heel klein. Je hebt een periode waarin kredietrisico gestraft werd. Daarna werd het beloond. Nu zit je in een jaar waar de obligatiebelegger gestraft wordt voor de goede macro economie. Weg met die superveilige in Duitse en Nederlandse obligaties met een korte duratie. Je krijgt veel te weinig rendement. Zelfs betrekkelijk risicomijdende beleggers zoeken nu extra rendement door een beetje extra te beleggen in een klasse minder veilige beleggingen zoals Spanje en Italië (Griekenland, Ierland en Portugal zijn te gevaarlijk).

Zo slecht is Europa immers niet: we hebben minder schuld dan de VS, Engeland of Japan (het maakt niet uit of je naar staatsschuld kijkt of naar totale schuld inclusief die van gezinnen en bedrijven). De netto staatsschuld groeit in 2011 duidelijk minder dan in 2010. Engeland heeft een inflatieprobleem. De VS zitten te herrieën over hun schuldenplafond en veel grotere begrotingstekorten.

Beleggers denken ook niet erg samnehangend over de problemen van Europa. In een enquête van UBD zei 90% dat de problemen van Europa werden overdreven, dat de politiek wel een oplossing zou vinden na de nodige tijd. Toch voorspelde een grote meerderheid dat de renteverschillen van PIGS met Duitsland duidelijk verder zouden oplopen.
Dat komt denk ik omdat die renteverschilling trending zijn (er is enorme onzekerheid wat de renteverschillen moeten zijn (modelonzekerheid), daardoor loopt men achter elkaar aan en verbiedt de enene na de andere beleggingscommisie dat er nog in PIGS belegd moet worden, waardoor steeds minder belegger leningen van PIGS kunnen kopen). Dat gaat door tot men ineens ziet dat de renteverschillen te groot zijn geworden of totdat de hele boel flink afgestempeld wordt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten