15 maart 2011

Club van optimisten eist positievere verhalen

Vanuit de club van optimisten hoor ik dat ik veel te veel pessimistische stukjes aan het schrijven ben. Het verlies van de Gulden Sporenslag in 1302, daar zijn we toch al lang bovenop. Je moet er meer op letten de S&P500 flink bij te kopen op 1275.
Dat gedoe over 343 (het gevecht om boven de beginstand van 2010 uit te komen) op de AEX is ook weer terug. Dat geeft aan hoe goedkoop alles is: Winstverwachting 1 jaar vooruit nu 25% hoger, balansen van bedrijven zijn nu sterker, de kredietcrisis is verder op zijn retour.

Hoezo Amerikaanse staat op de fles. Ze hebben dan wel geen cash meer over, maar Geithner schraapt echt wel elke dag weer wat centjes bij elkaar. En na wat getreiter gaat de debt ceiling echt wel omhoog.

Japan goes nuclear, wat een onzin. Japan heeft zijn kerncentrales prima onder controle ondanks een aardschok die tien keer sterker was dan waarmee de bouwschriften rekening hielden. Water brandt echt niet, dus er komt geen grote nucleaire fall out zoals bij Chernobyl. TEPCO is 1/8 van zijn elektriciteitscapaciteit kwijt, maar de rest is er nog en er zijn nog meer elektriciteitsproducenten in Japan. GS schat 0,5% verlies aan groei BNP hierdoor in 2011, dat weegt bij lange na niet op tegen de extra investeringen vanaf half 2011.
Mr. Miyagi wint altijd, zo leren we van de films, ook al maken booswichten het hem nog zo moeilijk, zo gaat het nu eenmaal met Miyagi.
Als er geen toiletpapier meer te koop is in Japan, zoals nu het geval schijnt te zijn, dan kun je weer zien hoe goed Japan is voorbereid, als ze in hun broek doen van schrik.
Het niveau van radioactiviteit in Tokio daalt weer (vanaf een tien keer hoger dan normaal niveau, dus verdere daling is mogelijk).

De fase FG in de vierjaarscyclus is kennelijk begonnen, maar deze keer gaat FG wat omhoog, net als na Kobe, door de mooie winstgroei en wat lievere centrale banken. 5-7% daling van de S&P is al heel veel, dan moet je de dip al kopen.

De built in stabilisers zijn al volop bezig met hun goede werk. De olieprijs daalt voorspoedig, de Bank of Japan drukt hoeveelheden geld waarvan je je de omvang niet meer voorstellen, de initial claims in de VS zitten in een mooie neerwaartse trend, het aantal foreclosures in Amerika zakt als een pudding in elkaar, de overheden zijn lief voor het bedrijfsleven (extra investeringsaftrek in de VS goed voor 2% extra BNP groei, 5% lagere vennootschapsbelasting in Japan etc.). In de VS koopt men zich weer lam (shop until you drop is terug).

Angela Merkel is een lichtend voorbeeld geworden door Kaddafi niet te kussen en Europa aan een mooi ESM te helpen. Italië en Spanje zijn gered en uitermate koopwaardig geworden. Dat de beurzen nu net weer de moed opgegeven hebben voor de europeriferie is tijdelijk, creëert een koopmoment.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten