Achtergrond bij Beleggen op de golven Waar zijn we op de golven? Waarom gaan de aandelenkoersen al lang zo veel omhoog? N.B. dit blog is à titre personnel en hoeft de visie van BMO Global asset Management niet weer te geven
13 maart 2011
Barron's Money Whirl: hoe dollar, euro en yen terrein verliezen
Het omslagartikel van Barrons ging deze week over de nakende teloorgang van de dollar als wereldvaluta. Voorlopig is het nog lang niet zo ver, maar er klinken steeds meer stemmen dat de renminbi, Braziliaanse real maar een flink moeten oprukken ten koste van de dollar, euro en yen.
Sommigen, zoals Ray Dalio van Bridgewater zien in het komend jaar enorm veel valuta-onrust met het onstaan van nieuwe valutastelsels vergelijkbaar met Bretton Woods, waarbij de dollar wel eens kopje onder zou kunnen gaan tegenover de valuta's van opkomende landen met grote handelsoverschotten en een te lage reële rente vanwege hun excessieve koppeling aan de dollar. Het beleid de eigen valuta kunstmatig laag houden en zo de groei aan te zengelen via de export is een moeilijk houdbaar model aan het worden voor diverse opkomende landen. Dat lokt te hoge investeringsgroei uit in de verkeerde zaken. China probeert zo veel mogelijk hard assets te kopen met de surplus aan valutareserves die men aan het opbouwen is, maar dit veroorzaakt naast een onroerend goed bubbel ook nog eens bubbels op de grondstoffenmarkten.
China probeert de renminbi een wereldvaluta te maken in de komende tien jaar en zal daar wel in slagen. China importeert nu al grondstoffen uit o.a. Brazilië met afrekening in renminbis.
Beleggen in valuta's begint populair te worden in de VS (via allerlei ETF's). Vooral de grondstoffenvaluta's doen het goed (zowel die van de opkomende landen als die van de ontwikkelde landen). Jim Rogers c.s. beginnen mensen ervan te overtuigen dat je je bezittingen niet langer in dollars moet aanhouden.
In de VS roept men dat niet over de euro, maar eigenlijk zou het nog meer voor de euro moeten gelden, die is bovendien nu zwaar overgewaardeerd door al dat kunstmatig naar beneden brengen van de dollar tegen de euro. De demografie van Europa is zeer zwak vergeleken met die van de VS en opkomende landen, de staatsleningencrisis zal in de europeriferie de nodige jaren blijven voortwoekeren. Daar staat dan weer wel tegenover dat de ECB een goede hoeder van de inflatie is, wat niet meer het geval is in de VS en het VK.
De mensen die houden van de contraire voorkanten theorie zullen roepen dat nu Barrons op de voorkant zet dat je in de valuta's van opkomende landen moet beleggen dit het hoogtepunt van de hype is van beleggen in lokale emerging market valuta's. Misschien is dit even zo (qua koopkrachtpariteit zijn bijvoorlbeeld de real en de Turkse lira zwaar overgewaardeerd), maar op lange termijn moeten de valuta's van opkomende landen flink omhoog, al was het maar omdat ze het normale pad te volgen hebben als een land rijk wordt (zie Japan).
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten