Achtergrond bij Beleggen op de golven Waar zijn we op de golven? Waarom gaan de aandelenkoersen al lang zo veel omhoog? N.B. dit blog is à titre personnel en hoeft de visie van BMO Global asset Management niet weer te geven
15 maart 2011
1987 revisited: melt down Japanse beurs door futures markt
De krach in 1987 werd vooral veroorzaakt door de futures markt. Stop loss orders kwamen los aan het eind van de voorafgaande vrijdagmiddag en dar stond geen vraag tegenover vanuit de cashmarkt. Heel het weekend mochten de handelaren daar over nadenken en iedereen had hetzelfde gezien: de futures markt zou gaan openen beneden de cashmarkt op maandag. Daardoor wilden nog meer mensen futures verkopen. Arbitrage lukte niet omdat je niet in de cashmarkt kon verkopen. Het devies was eerst te verkopen op de cashmarkt en dan pas de futures kopen. Het verschil tussen de cashmarkt en de futures markt werd al maar groter. Het werd steeds rationeler alles te verkopen wat je mar kon verkopen. De Dow ging die maandag een dikke 500 punten (22%) omlaag naar zo’n 1700. Op dinsdag werd de situatie nog erger en na een uur stonden de futures op een punt dat omgerekend 1300 voor de Dow betekende. Toen greep het Plunge Protection Team in en beval de nodige brokers aandelen en futures te kopen met ongelimiteerde cash van de FED. De markt keerde onmiddellijk.
Vandaag had iedereen in Japan hetzelfde idee: verkopen met futures zo veel als maar kon. Op zeker moment stonden de Nikkei futures 7800 terwijl de cashmarkt op 8300 stond. Wijs geworden door de winsten na de krach begon men toch maar futures te kopen zonder dat men verkocht en de Nikkei herstelde naar 8600.
8600 is een koopje, niet zo ver boven 7050 op het dieptepunt in 2009 terwijl winsten en liquiditeit nu zo veel beter zijn.
8600 is zonder meer een koopniveau, maar misschien kan de markt nog wat verder omlaag. Misschien moet je nu nog niet je helemaal volladen met Japanse aandelen, maar de geduldige belegger die wel een risico kan dragen, hoort nu de aankopen te beginnen.
De chart lijkt wat op die van Jasmijnrevolutielanden (al deden die het in 2008-2009 veel beter). Ineens ging de stop eruit. Ineens komt dan het koersherstel, vooruitlopend op het mislukken van de Day of Rage in Saoedi-Arabië. Hetzelfde kan in Japan als de nucleaire ramp zich ineens inderdaad niet lijkt te gaan voltrekken.
(en geldt ook voor Europa als men in de VS de paniek van Japan vandaag in de prijzen verdisconteerd heeft)
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten