16 maart 2011

ISM gaat dalen want retail sales zwakken af in VSBij nader inzien waren de retail sales in de VS toch niet zo goed als ik dacht. Na bestudering van de plaatjes van Benderly moet ik toch een afzwakking zien van de core retail sales. De jaartrend zwakt af en de driemaandstrend helemaal.

Dat is vervelend, want zo gaat de ISM, de toonaangevende indicator voor het reilen en zeilen in de industrie in de VS en daarmee de wereld, ook. D.w.z. de ISM gaat dalen, hoe optimistisch men ook dacht te kunnen zijn op de verhouding orders/ voorraden (normaal een betrouwbare leading indicator). Dat de ISM toch gaat dalen is echter niet zo'n verrassing: dat kun je al zien aan de hoge olieprijzen die doorwerken in lagere consumptiepower en lager consumentenvertrouwen buiten de VS.

Je hoeft ook weer niet in paniek te raken. De afzwakking van de retail sales is tijdelijk als de olieprijzen niet exploderen. Dat laat het onderste plaatje zien van Jason: het gaat goed met het inkomen in de VS. Omdat Amerikanen het vertikken om meer te gaan sparen, leidt dat al weer snel tot meeer uitgeven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten