2 maart 2011

Jim Rogers: Saudi-Arabië liegt dat het zo veel extra olie kan produceren


Saudi-Arabië belooft het wegvallen van de productie uit Libië te vervangen. Dat kan eigenlijk niet, omdat Saudi-Arabië niet dezelfde laagzwavelige kwaliteit kan produceren.
Maar er zijn ook mensen die zeggen dat Saudi-Arabië nauwelijks meer kan produceren dan het nu doet. Als je naar het plaatje van Yardeni kijkt, dan kun je je niet aan de indruk onttrekken dat Saudi-Arabië dit niet zo gemakkelijk kan.

Jim Rogers (http://www.zerohedge.com/article/jim-rogers-saudi-arabia-lying-about-being-able-increase-its-oil-production)stelt op het blog Zerohedge dat men maar een potje staat te liegen. Ze vertellen al tientallen jaren fabeltjes over hun oliereserves.

Bianco stelt dat Saudi-Arabië niet toestaat hun productiecijfers en voorraadcijfers te verifiëren. De twijfel over de productiecapaciteit kwam in 2005 door het boek van Simmons (Twilight in the Desert). Het is inderdaad heel raar dat Saudi-Arabië al decennia precies dezelfde hoeveelheid officiële oliereserves heeft, onafhankelijk van de olieproductie in het jaar.
Ook het meten van de productie is niet bepaald vertrouwenwekkend (iedereen leunt op de cijfers van Petrologistics, een club die met verrekijkers olietankers turft met een geschatte hoeveelheid olie aan boord aan de hand van hoe diep ze in het water liggen. De mensen die dit doen, moeten geheim blijven. Er zijn kijkers verongelukt).

Aan de andere kant denk ik dat Saudi-Arabië wel degelijk minstens de oliereserves heeft die het produceert, omdat ze een keer in een opwelling van woede over hun vermeende lage voorraden, met een kaart kwam waarop allerlei olievelden stonden die nog niet in productie waren, o.a. omdat de productiekosten hoger liggen (vooral de offshore velden) dan die van de oude velden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten