6 maart 2011

Tadawul 8% omhoog op bevel Plunge Protection Team

Afgelopen zaterdag vond de regering van Saoedi-Arabië het welletjes. De minister van financiën beval het staatspensioenfonds aandelen te kopen en zo geschiedde (uiteraard). Op zaterag vlogen de koersen omhoog en op zondag ging die stijging verder.
De opkomende landen hebben geleerd van het Plunge Protection Team in New York en gebruiken nu ook grof koopkrachtgeweld om de val van de Tawadul index te stuiten. En waarom zou men ook niet kopen: de koersen waren ruim 20% gezakt terwijl de olieprijs is omhooggeschoten. Na er zich van vergewist te hebben dat alleen wat Shiitische minderheden aan het demonstreren waren en niet de grote Soennitische massa en onder opmerkingen dat Shiitisch demonstreren niet correct is in de islamitische leer van Riyadh, vatte men moed en begon te kopen.

Ach, had DNB dat ook maar bevolen in maart 2009, al was het alleen maar aan het ABP. (Maar nee, de oekazes gingen juist de andere richting in, in het kader van verstandig risicobeheer; diverse pensioenfondsen zijn nog steeds verbaasd waarom ze elke keer zo slecht de cyclus doorkomen terwijl ze op het dieptepunt moeten verkopen en op het hoogtepunt aangemoedigd worden meer te kopen; laat maar eens door Frits Bosch uitrekenen hoeveel honderden miljarden de pensioenfondsen hierdoor misgelopen zijn)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten