17 maart 2011

De St. Patrick’s Day hausse


Op St. Patrick’s Day heeft iedereen geluk, daar moet menige pint op gedronken worden in Ierland. Deze gunstige invloed doet zich ook gelden op Wall Street.

Op de dag van de belangrijkste Ierse heilige staat het koersenscherm gemiddeld vaker op groen dan op andere dagen. De koersen stegen gemiddeld 0,17% op St. Patricksday, tegen 0,025% op een gemiddelde andere dag. Het gunstige effect hield bijna een week aan.

De tabel is van Bespoke van vorig jaar. In 2010 ging de Dow 0,45% omhoog, dus ook toen had je een goede dag op 17 maart. Ook dit jaar lijkt St. Patrick weer een goede invloed uit te oefenen op de beurskoersen. In Ierland vlogen gemiddeld vooral de koersen van RyanAir de lucht in, terwijl Guinness vreemd genoeg meestal wat achterbleef.

Er is geen goede verklaring waarom de Dow Jones het gemiddeld goed doet op St. Patricksday. Vermoedelijk is het gewoon toeval. Misschien heeft het te maken met de grote toename van de hoeveelheid daglicht op die dag (het omgekeerde is gebruikt voor de verklaring van het septembereffect: opkomend pessimisme omdat de dagen zo hard korten).

1 opmerking:

  1. St Patrick gaf +1,39% gisteren aan de Dow Jones. Vanmorgen de Japanse TSE Mothers + 7,59%, maar die index was wel heel erg door de grond gegaan.

    BeantwoordenVerwijderen