Achtergrond bij Beleggen op de golven Waar zijn we op de golven? Waarom gaan de aandelenkoersen al lang zo veel omhoog? N.B. dit blog is à titre personnel en hoeft de visie van BMO Global asset Management niet weer te geven
18 maart 2011
Dylan Grice: grijp kans Japanse aandelen te kopen met beide handen aan
Bullish verhalen van Dylan Grice/ Edwards van SocGen zijn op de vingers van een hand te tellen, maar gisteren stuurde Dylan Grice zo’n verhaal (Buy Japan, and prepare to buy with both hands) . Het wachten is nu op de verontschuldiging dat hij in principe bearish is, maar alleen de krenten uit de pap wil kopen.
Maar nu de yen dankzij interventies en quantitative easing minder straalt, is het kopen van Japanse aandelen een stuk interessanter geworden.
Natuurlijk voel je je nooit prettig bij zo’n situatie als in Japan, maar er zijn nu een hoop krenten te koop in Japan. Grice houdt zich vast aan de kernfysica deskundigen die zonder uitzondering zeggen dat het geen Chernobyl kan worden, d.w.z. de radioactieve ellende is eindig.
De waardering van de nodige Japanse aandelen is zo goedkoop dat ze door de strengste filters van Graham & Dodd komen (dat schreef James Montier al een paar jaar geleden en de situatie is nu verbeterd).
Grice c.s. werken met IVP (Intrinsic Value to Price) om te kijken of iets echt goedkoop is.
1. De Intrinsic Value to Price (IVP) is nu eindelijk weer boven 1 en dat is zelfs voor een beer als Grice een koopwaardige situatie.
2. De Shiller PE is nu 16, dat is erg laag (beneden 20 is al laag).
3. Iedereen in Japan bezit van alles maar vrijwel geen aandelen meer: Japan is massief underowned volgens Grice.
Grice geeft dan voorbeelden van aandelen met een hoge IVP. Het aandeel met de hoogste IVP op basis van de nu beschikbare cijfers is TEPCO. Dat geeft het dilemma aan bij het kopen van waarde: het verhaal om zo’n extreem waardeaandeel is ook extreem: TEPCO is erger getroffen dan BP, men zal een groot deel van de investeringen moeten afschrijven, men heeft een enorm reputatieverlies en bovendien te veel schulden. De echte IVP is minstens de helft lager, maar dan nog is TEPCO goedkoop volgens Grice.
Een aandeel als TEPCO hoort echter ineens niet meer door ethische screening te komen net als bedrijven die napalm en clusterbommen maken vind ik . D.w.z. alleen daarom al geen belegging voor een Nederlands pensioenfonds naar mijn mening, maar voorlopig is er nog geen uitsluitingsbeleid voor Tepco.
Ik zou eerder de veiligheid van de zoutvaatjes van Ajinomoto opzoeken of de zeepjes van Kao die ook hoog scoren qua IVP. Maar misschien ben ik te bang en moet je gewoon rampspoed met waarde kopen zoals Ricoh, de nummer twee van het lijstje van Grice qua IVP.
N.B. Ik heb persoonlijk geen individuele Japanse aandelen (wel belangen via globale beleggingsfondsen en een beetje via een kleine post Intereffect Warrants Japan (dat was een slechte belegging)) en ik heb niet gekeken of de namen die Grice noemt in de Japanportefeuille van de F&C fondsen over- dan wel ondervertegenwoordigd zijn. Ik ben geen specialist in individuele aandelen.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Dat pessimistisch zijn gaat me niet goed af. Voorlopig heeft Grice gelijk met Tepco vrijdag 17% omhoog en vandaag weer 15%.
BeantwoordenVerwijderenbij nader inzien ben ik blij dat ik TEPCO niet gekocht heb: het is weer bijna gehalveerd sinds vorige week. Nationalisatie dreigt.
BeantwoordenVerwijderenWeer een triomf van de principes.